Засилени мерки за сигурност след изчезването на Боян Петров от

...
Засилени мерки за сигурност след изчезването на Боян Петров от
Коментари Харесай

Не пускат Атанас Скатов без шерп на Еверест

Засилени ограничения за сигурност след изгубването на Боян Петров от страна на Китай, евентуално ще спрат новата експедиция на Атанас Скатов към Еверест.

Българският планинар, който преди дни изкачи 6-я най-голям връх в света Чо Ою, планираше по-късно да изкачи Еверест без О2 и без непозната помощ. Китай обаче упорства всяка експедиция на алпинисти към върха към този момент наложително да се съпровожда от същия брой шерпи.

"Тази година беше устно предизвестие, като на идната година влиза на 100%. Тази година също бяха предизвестили всички компании, че желаят за Еверест за всеки клиент да има шерпа. В момента, около случая на Шиша Пангма, още повече се стреснаха и стягат нещата, тъй като на моята експедиция до Чо Ою също умря едно младо момче. И те са сигурни, че желаят да вкарат за Еверест едно към едно съответствие шерпа с катерач, а за Шиша Пангма и Чо Ою на двама участника най-малко един шерп. По този метод в действителност се заобикалят произшествия или, в случай че стане нещо, по-бързо ще се реагира, ще се избави човешкия живот ", разясни Атанас Скатов.

В момента Атанас Скатов чака позволение в тибетския град Тингри. "Чакам, но не се знае. Много се стягат нещата. Искат шерпи, пък аз тази година не съм взел нито шерпа, нито нищо. Ще забележим ще му пуснат ли или няма. По-скоро май не желаят да ме пускат ", сподели пред "Дарик " алпинистът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР