Защо Комисията за енергийно и водно регулиране одобри общите условия

...
Защо Комисията за енергийно и водно регулиране одобри общите условия
Коментари Харесай

Омбудсманът пита КЕВР защо одобри условията за продажба на ел. енергия на ЧЕЗ без обсъждане?

Защо Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди общите условия за продажба на електрическа сила на " Електрохолд Продажби " ЕАД, бившето ЧЕЗ, на 10 март без публично разискване?

Този въпрос насочи омбудсманът Диана Ковачева в писмо до ръководителя на КЕВР Иван Иванов.

Ковачева се чуди и за какво не е споделена информация за това на интернет страницата на Комисията, което е в нарушаване на правилата за гласност и бистрота. Проведената процедура по одобрение на общи условия на " Електрохолд Продажби " ЕАД е в прорез със закона, което е видно от Доклад вх.№ Е-ДК-2048#1/10.11.2022 година на работната група, счита още омбудсманът.

Според Закона за енергетиката що се касае до правенето на общи административни актове, какъвто е и случая, от КЕВР са длъжни да проведат публично разискване, показва Ковачева.

" Проведеното обществено разискване от страна на енергийното дружество е спомагателен стадий от процедурата, който е очакван с Наредба № 3 от 21.03.2013 година за лицензиране на дейностите в енергетиката ", написа публичният бранител.

Също по този начин от Доклада на работната група не се открива осъществяване на условието на член 148, алинея 2 от Закона за отбрана на потребителите: " Когато в нормативен акт е планувано държавен орган да утвърждава общите условия на договорите с консуматори и последващите промени в тях, те се изпращат на Комисията за отбрана на потребителите за мнение за съществуването на неравноправни клаузи. Държавният орган утвърждава общите условия на договорите с консуматори единствено в случай че Комисията за отбрана на потребителите утвърди предоставените ѝ общи условия и откакто реши, че те не съдържат неравноправни клаузи по смисъла на тази глава ", акцентира Ковачева.

По думите й Регулаторът утвърждава общите условия на договорите, планувани в Закона за енергетиката, а наложително изискване за това е и одобряването им от Комисията за отбрана на потребителите за неравноправни клаузи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР