Засаждане на лук върху повдигнати редове по китайски метод. Сред

...
Засаждане на лук върху повдигнати редове по китайски метод. Сред
Коментари Харесай

Засаждане на лук върху повдигнати редове по китайски метод

Засаждане на лук върху повдигнати редове по китайски способ. Сред техниките за развъждане на лук има една, която в последно време се назовава “мързелива ”. Главите лук, засадени по този способ, стават по-големи и се съхраняват по-добре. Най-кратко казано – ще получите богата годишна продукция от лук!

Същността на метода се крие в процеса на засаждане. Лукът не се засажда в плоска, равна почва, а в повдигнати редове. Тази “мързелива ” техника става все по-популярна поради своята елементарност и превъзходното качество на лука, който създава.

Какъв е китайският способ за развъждане на лук?

 Какъв е китайският способ за развъждане на лук

Мястото за засаждане на лук се изорава и се оформя в редове. Повдигнатите редове може да се създадат с мотика, като се отделят един от различен с плитък трап. Да забележим какви преимущества има китайския способ за развъждане на лук:

  • в повдигнатите редове главите лук наддават по-бързо;
  • растенията получават повече слънце и светлина;
  • този способ усъвършенства имунитета на растенията и тяхната резистентност на заболявания и вредители;
  • грижите за повдигнатите редове са по-лесни – най-вече плевене и разрохкване;
  • лукът е предпазен от вредителите, защото по време на интервала на тяхното размножаване главите лук стоят в почвата.

Засаждане на лук върху повдигнати редове – по кое време се засажда?

 Засаждане на лук върху повдигнати редове - по кое време се засажда

Засаждането може да стартира през втората половина на зимата, когато почвата се затопли до +5 +10 °C. Обикновено това се случва през март (често и през втората половина на февруари). Арпаджикът би трябвало да се сортира авансово: за засаждане са подобаващи глави с диаметър към 15 мм. 14 дни преди засаждането е по-добре да сложите арпаджика на топло място.

Как да засадим главите арпаджик?

Разкопайте мястото в градината, където ще засадите лука. Можете да добавите торове: суперфосфат в съответствие 1 супена лъжица на 1 квадратен метър или доломитово брашно: 2 супени лъжици на 1 квадратен метър. Обелете главите арпаджик от сухите опашки и непотребните люспи.

…засаждане на лук върху повдигнати редове…

Оформете разкопаната почва като оформите повдигнати редове с височина 15 см на разстояние 30 см един от различен. Посадъчният материал би трябвало да се зарови в земята на дълбочина 3 см и да се покрие с почва. Самата почва би трябвало да остане рохкава. 

Първото поливане се прави незабавно след засаждането. През месец май (в множеството случаи) главите лук би трябвало да се изкопаят до две трети от височината им и почвата да се изгребе от върха на повдигнатите редове към междуредията.

Лукът би трябвало да се полива постоянно, да се плеви и разрохква. През първия месец след засаждането са задоволителни две значителни поливки от естествени превалявания или с ваша помощ.

Как да подхраним засадения лук?

Според китайският способ на засаждане, лукът би трябвало да се тори три пъти.

  • Етап 1: в средата на април прибавете разтвор от 5 супени лъжици карбамид, разредени в 10 литра вода.
  • Етап 2: през май можете да извършите наторяване с калиев карбонат (поташ, калиева сол): разредете 40 гр калиева сол, 15 гр карбамид и 15 гр суперфосфат в 10 литра вода.
  • Етап 3: по време на интервала на формиране на главите можете да поливате лехите със суперфосфат, разводнен във вода.

Кога да оберем реколтата от лук?

 Кога да оберем реколтата от лук

Спрете поливането към месец преди прибиране на реколтата. По предписание лукът може да бъде изкопан в края на лятото. По-добре е да оставите лука да изсъхне за няколко дни, след което да отрежете корените и да скъсите стъблата.

Не забавяйте времето за прибиране на реколтата, тъй като лукът може да се вкорени още веднъж, което доста ще понижи периода му на валидност.

Китайският способ за засаждане на лук върху повдигнати редове е изпитана техника, която подсигурява по-големи и по-здрави глави лук с по-дълъг период за предпазване. Този способ, изискващ минимални старания, предлага превъзходен метод да увеличите оптимално добива си от лук и да се наслаждавате на плодовете на труда си през цялата година.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР