Заради спрения руски газ България иска от Газпром над 400

...
Заради спрения руски газ България иска от Газпром над 400
Коментари Харесай

Енергийни експерти: Все още потребяваме 60% руски газ, въпреки че не идва директно от Газпром

Заради спрения съветски газ България желае от " Газпром " над 400 млн. евро и дава месец период за непринудено погашение на сумата.

Според енергийния специалист Иван Хиновски България е изпуснала момента за обявление на вреди. " Веднага след прекъсването на съветския газ заради неприемането на заплащане в рубли, бяхме длъжни да заявим отклоненията от изискванията в контракта, а се снишихме тихомълком. Всяка вреда по договора трябва да бъде обект на реакция. Никой в Европа, с претърпени вреди от Русия, до момента не е получил обезщетения. Все още използваме 60% съветски газ, макар че не идва непосредствено от " Газпром ", акцентира той пред NOVA.

Хинковски счита, че същинска енергийна самостоятелност на страната би дало стартирането на терминала в Александруполис, в който България има акционерно присъединяване. " Договорът с " Боташ " е неуместен, изчисленията на прогнозната тактика са много сбъркани ", означи той.

Експертът предложи Фонд " Сигурност на Електроенерийната Система " да бъде напълнен от продажби на активи в бранша.

Виктор Минчев от " Свободен енергиен пазар " уточни на собствен ред, че претенцията на " Булгаргаз " към " Газпром " може и да не мине. " Знаехме, че няма да има апокалипсис поради прекъсването на съветския газ, само че някои по-слаби политици се уплашиха. В оня миг трябваше да се стигне до арбитраж, в този момент към този момент е закъсняло. Последното заплащане за газа е направено, били сме правилни, тъй че Русия няма съображение за искания ", уточни той. 

По думите му договорът с " Боташ " е неблагоприятен. " Това е образец за това по какъв начин не се прави търговия. Отрязаха се договарянията с всички останали вероятни страни. Нормално е да има претенции контрактът да бъде негоден, само че няма да е елементарно ", счита Минчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР