Заради реконструкцията на стадион Българска армия се налага да се

...
Заради реконструкцията на стадион Българска армия се налага да се
Коментари Харесай

Стадионът на ЦСКА скара ГЕРБ и опозицията в комисията по екология

Заради реконструкцията на стадион " Българска войска " се постанова да се отсекат 75 дървета в Борисовата градина. Първоначално се планираше те да са 95 от общо 527 в зоната на спортното оборудване, само че експертна оценка предлага обосновано спасяването на 20 от тях.

Оценката е на ландш.арх. Елица Мирчева от Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) и бе разисквана през днешния ден в общинската комисия по екология като провокира нормалното напрежение към тематиката за стадиона на ЦСКА. От ГЕРБ възприеха тактиката, че опозицията в СОС гледа да бави процедурата за реконструкцията.

" За феновете да кажа, че каквото и да се предложи по този план " Демократична България " няма да го поддържат ", съобщи Георги Георгиев от ГЕРБ, ръководител на СОС. Той не е член на комисията по екология, само че участва на съвещанието, което се следеше онлайн от над 1100 души. Иван Таков от Българска социалистическа партия разгласи, че социалистите няма да пречат по никакъв метод.

За стадиона на ЦСКА в общината се приказва преди избори

Виза за планиране на обновяването на стадиона е издадена още през септември 2019 година, месец преди локалните избори. Тогава кметът Йорданка Фандъкова показва пред последователите на ЦСКА предпочитание и. Оттогава болшинството от ГЕРБ-СДС и " Патриоти за София " не са повдигали тематиката в Столичния общински съвет (СОС). Сега, три месеца преди локалните избори, тя още веднъж се стартира, този път - какъв брой дървета да се отстранен в парка.

" Тази точка е вкарана в дневния ред предизборно. Някои желаят в края на мандата да покажат, че бързат, само че това може да попречи на плана за реорганизация ", предизвести Иво Божков, общински консултант от " Демократична България ".

Процедурата се бави в две държавни институции

Самата процедура за координиране на визата за реорганизация на стадиона се бави в два държавни органа, Здравко Здравков. Министерството на културата, където визата би трябвало да се утвърди от Националния институт за недвижимото културно завещание. Стадионът е в тази част на Борисовата градина, която е със статут на монумент на градинско-парковото изкуство. Отделно още се чака мнение на Регионалната ревизия по околна среда и води (РИОСВ)-София, дали планът ще се нуждае от Оценка за влияние върху околната среда (ОВОС). Изготвянето й в допълнение би забавило целия развой.

" С внасянето на днешната информация, че ще се отстранен 75 дървета се подкрепя тезата, че има потребност от Оценка на въздействието върху околната среда ", предизвести Марта Георгиева от " Демократична България ". Самата виза, издадена от арх.Здравков действително не е влезнала в действие откакто още няма съгласувания с НИНКН и Регионална инспекция за опазване на околната среда, добави тя. Иво Божков акцентира, че поддържа реконструкцията на стадиона, само че не би трябвало да се заобикалят законовите разпореждания, тъй като за следващ път последователите на най-именития български футболен клуб ще бъдат подведени.

Първо би трябвало да дойдат мненията от НИНКН и Регионална инспекция за опазване на околната среда и тогава комисията по екология да види окончателния вид на плана, към този момент координиран, и да се произнесе дали унищожаване на толкоз дървета се постанова или не, очерта Божков законовия ред. " Сега вие вкарвате безпорядък в процедурата - какво постанова през днешния ден да се гласоподава тази информация за броя на дърветата ", учуди се той.

" Притеснявате ли се, че ще спечелим изборите - да ", риторично отвърна ръководителят на СОС Георгиев от ГЕРБ. Съпартийката му Лорита Радева, която е ръководител на комисията, обясни, че днешното гласоподаване на информацията за премахването на дърветата е стъпка по процедурата и тя е залегнала в Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Арх.Цветан Петров: Премахването на дървета е за сигурността на почитателите

Изсичането на 75 дървета се постанова поради корекции на алеите, по които се придвижват хората към стадиона. " Целта на новата планова разработка е да възстановим връзките на алеите от юг, от националния стадион и стадион " Юнак " и от историческата част на парка. Затова вършим и диагонална алея с цел да могат пешеходците да се движат най-лесно в Борисовата градина. Заради тези алеи се засягат някои дървета, които ние не желаеме да пипаме, само че при евакуация на хората от този обект (стадиона) и сигурността изискват всичко това да се направи ", изясни арх.Цветан Петров, създател на плана за реорганизация на стадион " Българска войска ". Той изясни, че освен ще се върнат на парка 40 дка от настоящето оборудване (тенис кортовете и подготвителните игрища), само че и строителното леке на стадиона ще бъде с 3800 кв.м по-малко.

Проектът резервира насипите на секторите " Г " и " Б ", с което растителността по външната им страна ще бъде непокътната. Инвеститорът Гриша Ганчев се е заел за своя сметка да построи алейна мрежа в 40-те дка, които се връщат на парка, добави арх.Петров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР