Започнаха проверки на личните лекари за изпълнението на ваксините срещу

...
Започнаха проверки на личните лекари за изпълнението на ваксините срещу
Коментари Харесай

Проверяват личните лекари за изпълнение на имунизацията срещу коклюш в Ямбол

Започнаха инспекции на персоналните лекари за осъществяването на имунизациите против коклюш по имунизационния календар. Това сподели шефът от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) - Ямбол Радостина Калчева , съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя изясни, че се ревизира дали са ваксинирани всички деца според възрастта си по календара. Проверява се и в случай че има отсрочване на имунизацията каква е повода за това . Директорът акцентира, че имунизацията не би трябвало да бъде отсрочване без основна причина.

До момента в област Ямбол са регистрирани 3 случая на коклюш, като един е на дете, което не е ваксинирано.
 Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш
Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая

Д-р Радостина Калчева посочи, че персоналните лекари ще бъдат глобени , в случай че има едва осъществяване на имунизационния календар или в случай че се отсрочва без основателна причина. Тя добави, че общопрактикуващите лекари имат право да отсрочват имунизацията до три месеца, а в случай че се наложи за по-дълъг интервал би трябвало да се произнесе Областната комисия за отсрочване на имунизации.

Също Калчева напомня на родителите, че и те подлежат на санкция по Закона за здравето при отвод да ваксинират децата си.

Директорът на РЗИ - Ямбол прикани лекарите да създадат всичко допустимо да ваксинират децата, които до момента не са имунизирани против коклюш, в най-кратки периоди, тъй като сега страната е " в обстановка на епидемиологично разпространяване на заболяването ".

От 9 май в Ямбол има кабинет за безвъзмездна имунизация против коклюш на бременни в последния триместър.

Припомняме, че от през днешния ден влезнаха в сила противоепидемични ограничения против разпространяването на коклюш. Заповедта на служебния министър на опазването на здравето за ограниченията ще е в действие до 31 юли 2024 година
 Влизат в действие епидемиологични ограничения поради коклюша
Влизат в действие епидемиологични ограничения поради коклюша

Очаква се епидемиологичното разпространяване на коклюш в страната да продължи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР