Заместник-директорът на Пирогов“ е кандидатът за премиер на -СДС.Той е

...
Заместник-директорът на Пирогов“ е кандидатът за премиер на -СДС.Той е
Коментари Харесай

Николай Габровски – трето поколение лекар, от санитар до шеф на клиника в „Пирогов“


Заместник-директорът на „ Пирогов “ е претендентът за министър председател на -СДС.

Той е татко на две деца и неврохирург с над 20 години опит, трето потомство доктор. Проф. Николай Габровски стартира кариерата си като санитар - още преди да приключи медицина. От 97-ма година работи в неврохирургията на Пирогов, а от 2011-та оглавява клиниката.

„ Медицината ни среща с едни тежки моменти в живота на хората. Срещайки гибелта, ние се променяме. Всеки ден срещам хора, които са имали други проекти за живота. Това те отрезвява малко “, споделя той на 1 ноември в ефира на bTV.

В гимназията обаче проф. Габровски не бил убеден дали желае да тръгне по стъпките на дядо си и татко си.

„ Той беше безапелационен, че няма да е медицина. „ Защо? “ - попитах аз? А той ми отговори: „ Ти искаш синът ти да живее както теб? Да не знае какво е денонощно, какво е делник и празник? “ Но когато беше в 10-клас, внезапно сподели, че ще следва медицина и неврохирургия “, разяснява проф. Стефан Габрвоски, татко на проф. Николай Габровски.

Той е оперирал един до друг със сина си, който е въвел редица нововъведения в неврохирургията у нас. И бил сюрпризиран, че влиза в политиката.

„ Политикта е нещо мъчно, само че да ръководиш нацията в сложен миг, е чест и отговорност. Като татко му искам триумф, само че желая да продължи да работи в неврохирургията “, показа още проф. Стефан Габровски.

Николай Габровски е ръководител на българското сдружение по неврохирургия. От 2018 до 2021 е заместник-председател на Българския лекарски съюз. След освобождението на проф. Асен Балтов като шеф на " Пирогов " през 2021-ва Габровски е измежду лекарите, които стачкуват в негова отбрана.

„ Политиката се храни от разединението на хора на леви, на десни, Това разделяне, от което се храни в политиката, не работи в опазването на здравето. Медицината съществува въз основата на доверието. Те не може да работят дружно “, разяснява той през юли 2021 година в „ Лице в лице “.

Само преди дни проф. Габровски означи 25-тата годишнина от старта на здравната си кариера в „ Пирогов “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР