Замърсяващите вещества в атмосферата и суровата зима са пробили мащабна

...
Замърсяващите вещества в атмосферата и суровата зима са пробили мащабна
Коментари Харесай

Рекордна озонова дупка ще зейне тази пролет

Замърсяващите субстанции в атмосферата и суровата зима са пробили огромна дупка в озоновия пласт на Земята над Арктика. Метеоролозите се притесняват, че с настъпването на пролетта топлината на Слънцето ще нанесе още един мощен удар на озона, оповестява Science News.

В рамките на реализацията на Монреалския протокол от 1989 година са били снижени излъчванията на нездравословните за озона съединения на брома и хлора и разрастващите се над двата полюса озонови дупки са почнали да се затварят. Но химичните съединения извънредно постепенно се отстраняват от атмосферата, заради което всяка зима над Антарктида се открива нова огромна дупка.

По-рано такова нещо не заплашваше Арктика, само че студената зима на 2015–2016 година е съдействала за кондензацията на азотна киселина (преди всичко от естествени източници) и образуването на преливащи в ярки цветове облаци над северните ширини.

Такива облаци катализират химичните реакции, които вършат хлора рисков за озона. За образуването на огромна дупка не е задоволителна единствено ярката слънчева светлина, която напролет става доста повече.

Макар че над Арктика рисковото събитие заплашва единствено фитопланктона в Северния Ледовит океан, бедните на озон въздушни маси могат да се изместят на юг, към по-населените места. В най-лошия случай жителите на Северна Евразия и Канада могат да прекарат пролетта в ултравиолетово излъчване, особено за ширината на Южна Калифорния, означават климатолозите.

Озоновият пласт задържа парниковите ултравиолетови лъчи в долните пластове на атмосферата и към повърхността на Земята. Но молекулата на озона е извънредно нестабилна и бързо се разпада под въздействието на странични катализатори в горните пластове на атмосферата.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР