Зам.-ръководителят на Хамас Салех ал Арури е убит при израелски

...
Зам.-ръководителят на Хамас Салех ал Арури е убит при израелски
Коментари Харесай

Израел елиминира втория човек в Хамас след удар в Бейрут

Зам.-ръководителят на Хамас Салех ал Арури е погубен при израелски удар в столицата на Ливан Бейрут , удостовери малкия екран на организацията в сряда.

Хамас е палестинска ислямистка формация, оповестена за терористична от Европейския съюз, Съединените щати и други страни.

Потвърждението за гибелта на Ал Арури идва след изявления в израелски медии и " Ройтерс " за детонация по офис на Хамас в ливанската столица.

По информация на източник на Хамас при израелски удар с дрон в шиитското предградие на Бейрут Дахиех са починали още петима деятели на групировката. Броят на ранените се прецизира.

Салех ал Арури, упрекван от Израел, че стои зад многочислени набези, беше определен за заместител на Исмаил Хания отпред на политическото бюро на Хамас през 2017 година

След като прекарва съвсем 20 години в израелски затвори, той е освободен през 2010 година, при изискване че ще отиде в заточение. Оттогава живее в Ливан.

Убийството му няма да накара " съпротивата да се огъне ", сподели Хамас, а ливанският министър-председател Наджиб Микати осъди " израелското закононарушение ". Той сподели, че ще отнесе убийството до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Съветникът на израелският министър-председател Бенямин Нетаняху Марк Регев сподели, че въпреки Израел да " не е поел отговорност ", " който и да го е направил, би трябвало да е ясно, че това не е офанзива против ливанската страна ".

Ликвидирането на Салех ал Арури идва в миг на нараснало напрежение по израелско-ливанската граница и усилване на обстрела, който стартира с началото на войната на Израел и Хамас на 7 октомври. Тогава членове на групировката започнаха масирана офанзива, при която в Израел бяха убити 1200 души и отвлечени 240.

Израел сподели, че се готви за разширение на бойните дейности против подкрепяното от Иран шиитско придвижване Хизбула на територията на Ливан. То също е оповестено от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Израел и други страни за терористично.

От началото на войната в Ивицата Газа членове на Хизбула постоянно обстрелват с ракети цели в Израел. Израелската войска дават отговор с офанзиви против позиции на придвижването.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР