„Загубата на старата Сана“: Исторически градски филми от войната в Йемен

...
Доа ал-Уасеаи си спомня, че е бил екскурзовод в Стария
Коментари Харесай

Доа ал-Уасеаи си спомня, че е бил екскурзовод в Стария град на Сана, столицата на Йемен, прекарвайки дни в разходки и показвайки на хората скрити хамами и пазари, гъмжащи от сребро и подправки.

„Туризмът ми отвори очите за собствената ми култура“, каза 40-годишната ал-Уасеаи, размишлявайки върху това как е спечелила по-дълбока оценка, обяснявайки Йемен на външни хора.

Но Старият град, домът на детството на Ал Уасеаи, се разклаща след почти десетилетие на война, неговите 1000-годишни сгради от трамбована пръст се разпадат.

Al-Waseai някога е говорела удобно английски и немски, но уменията й по чужди езици избледняват, въпреки че сега тя не вижда смисъл от тях.

„Няма думи, които да изразят нашата катастрофа на английски, немски или дори френски. Губим старата Сана.“

Обект на световното наследство на ЮНЕСКО от близо 40 години, Старият град е класифициран като „в опасност“ от 2015 г., малко след като Саудитска Арабия оглави военна намеса на страната на обсаденото правителство на Йемен.

Обитавани от повече от 2500 години, емблематичните джамии в района и кулите от изгорени тухли са изправени както пред преки заплахи от въздушни нападения, така и непреки заплахи от липса на поддръжка.

Ал Уасеаи е водила записи за упадъка на Стария град, нейните електронни таблици изброяват срутени домове и разрушени хотели. Тя следва магистърска степен по туризъм в университета в Сана, надявайки се, че един ден може да помогне за възстановяването на Стария град.

Al-Waseai е чувала истории за бомбардировки по време на по-ранна гражданска война през 60-те години на миналия век, но никога не е предполагала, че един ден самата тя ще стане свидетел на тях.

„Защо атакуват града ни?“ тя си спомня мисленето. „Забранено е да се атакува нашата история. Те унищожават нашата история.“

Къщите в Стария град, с тяхната отличителна бяла гипсова облицовка, „са много крехки и изискват постоянна поддръжка“, каза асоциираният служител по проекта на ЮНЕСКО Мохамед ал Джабери.

„Традиционно собствениците на жилища извършват поддръжката“, каза ал Джабери. Но „хората правят труден избор между това да сложат храна на масата и да поддържат покрива над главите си“ по време на икономическата криза по време на войната.

Боевете намаляха значително в голяма част от Йемен след влизането в сила на примирието през април 2022 г.

Но той изтече миналия октомври и липсата на трайно прекратяване на огъня остави много институции в застой, включително обществения орган за опазване, който изпитва недостиг на средства, подобно на други държавни органи.

Жителите на Стария град все още се надяват, че някогашната му слава може да бъде възродена.

Близо до историческата Йеменска порта на Стария град, в магазина, където продава традиционни лечебни масла, Салах Олдийн окачва снимка на тогавашния президент на Франция Франсоа Митеран, който посещава Стария град през 90-те години на миналия век, време, когато чужденците са били нещо обичайно.< /p>

Той каза, че е уверен, че тези дни ще се върнат. „Рано или късно ще се възстанови, нали знаеш. Войната е болест, но ние ще се оправим.”

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР