Заболяването вече е хронично, подобно на диабета и хипертониятаЗаради стигмата

...
Заболяването вече е хронично, подобно на диабета и хипертониятаЗаради стигмата
Коментари Харесай

1 декември – Световен ден за борба със СПИН

Заболяването към този момент е хронично, сходно на диабета и хипертонията
Заради стигмата пациенти крият, че са инфектирани

Тази година се навършват 4 десетилетия от откриването на ХИВ

През 1983 година екипът на френския професор Люк Монтание от института „ Пастьор “ изолира ХИВ („ човешки имунодефицитни вируси “). Това са постоянно мутиращи ретровируси, които нападат човешката имунна система. Те предизвикват синдрома на добитата имунна непълнота (СПИН). За откритието си Люк Монтание и Франсоаз Бар-Синуси получават Нобелова премия през 2008 година, а американският академик Робърт Гало създава схемата, по която вирусът предизвиква СПИН. Всяка година на 1 декември означаваме Световния ден за битка със СПИН – заболяването, която бе наречена „ чумата на ХХ век “.

„ За тези 40 години се откри, че СПИН към този момент не е съдбовна диагноза. Това е хронично заболяване, каквито са диабет, хипертония, макар че при тях няма вирус. Ако си взимате медикаментите и вършиме това, което е належащо, продължителността на живота е същата като на хората, които нямат такова положение “, сподели проф. доктор Радка Аргирова, дмн, вирусолог, на среща, проведена от фондация „ МОСТ “ по-рано тази есен.

Макар да са минали четири десетилетия и вирусът ХИВ да е проучен най-подробно, към момента съществува извънредно тежък проблем със стигмата – заклеймяването, дискриминирането на хората, които са негови носители. За цялото това време в света бяха вложени големи средства и бе открита терапия, с която, в случай че се ползва поредно и вярно, болните реализират доста положително качество на живот. На процедура обаче, отивайки на доктор, те не смеят да кажат, че са носители на ХИВ, с цел да не им бъде отказано лекуване.  Стигмата е извънредно тежка, и то тъкмо измежду медицинските служащи, признават хора от системата. Продължава да битува убеждението, че всеки, който е положителен за ХИВ, има СПИН, а това не е по този начин.

Има страни по света, където хората, които не са съобщили, че имат ХИВ, се криминализират. У нас няма сходни ограничавания, само че стигмата води до други нежелани последици. Освен че не споделят на лекаря, че са с ХИВ, вирусоносителите се опасяват да си вземат безплатните медикаменти, с цел да не ги види някой, че влизат в Инфекциозна болница. Страх ги е да споделят с околните си и заразяват сътрудниците си. Стигмата довежда до това, че сигурният резултат от медикаментите се губи, провалят се всички грижи за тези хора.

От 2018 година България публично е приела лозунга, общопризнат в целия свят 10 години по-рано: „ U=U “ (Undetectable = Untransmittable), което на български значи: неоткриваем вирусен товар = непредаваем. С други думи, когато има вирус в извънредно малко количество, няма метод той да се съобщи на колегата. С други думи, човек може да живее обикновено, да прави секс и да има деца без заплаха за другите. Заблуда отпреди 40 години е, че носителят на ХИВ би трябвало да живее самичък в изолираност и да няма сътрудник, деца. Сегашните пациенти в преобладаващия случай са млади, работоспособни, интелигентни хора, които знаят оттук насетне по какъв начин да се пазят и не заслужават тежкото отказване от страна на обществото. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР