За втора поредна година Украйна посреща Коледа в условията на

...
За втора поредна година Украйна посреща Коледа в условията на
Коментари Харесай

Посланик Олеся Илашчук специално за Euronews Bulgaria: Подкрепата за Украйна е инвестиция в мира в Европа

За втора поредна година Украйна посреща Коледа в изискванията на пълномащабна война. Тази година за първи път от десетилетия украинците ще отбележат празника на 25 декември след решение на Народното събрание. Как се чества по време на война, задава ли се краят на спора и за какво се бави западната помощ? По всички тези въпроси в навечерието на празника разговаряхме с посланика на Украйна в България Нейно превъзходителство Олеся Илашчук в границите на рубриката на Euronews Bulgaria “Лицата на дипломацията ”.

 

- Г-жо дипломат, първо желая да ви благодаря, че приехте поканата на Euronews Bulgaria за това изявление. Тази година за първи път от десетилетия и украинците ще честват Рождество Христово дружно с българите - на 25 декември. Това е втората Коледа, която порещате по време на война. Как се чества по време на война?

 

- Украинците евентуално са единствените хора в Европа, които не могат да се насладят пълноценно на коледните и новогодишните празници. Войната, която продължава към този момент 22 месеца, непрекъснатите ракетни офанзиви, нападенията на безпилотни самолети камикадзе... Всичко това е несъвместимо с празнуването в обичайния смисъл на думата. От две години в Украйна не е имало шумни празненства. Ние усещаме обичайния коледен дух по друг метод. Войната промени всичко към нас и в нас. Но Коледа е специфичен празник за украинците и отбелязването ѝ е значима традиция за всяко семейство. Трябва да поддържаме украинските обичаи, тъй като те са в основата на нашата резистентност и непобедимост. Децата, които са изтощени от напрежението, сирените, обстрелите и спиранията на електрозахранването, имат особена потребност от празнична атмосфера. Ние би трябвало да се грижим на първо място за тях, а децата би трябвало да усещат нашата угриженост.

За множеството украинци обаче празниците са специфични и тихи - с тъга по починалите, признателност към въоръжените сили за техния живот и фантазия да бъдат със фамилиите си. Основното ни предпочитание е за победа и мир в Украйна. В тези празнични дни всякога, когато чуете " Коледа на камбаните ", песента, която се пее на доста езици по света, апелирам, имайте поради, че това е ария на украинска основа и нейният създател, украинският композитор Николай Леонтович, е погубен от руснаци на 23 януари 1921 година 100 години по-късно руснаците към момента убиват украинци. Така че това не е война единствено в днешно време. Нека помним това. Чувството на наслада сигурно ще се върне при нас с успеха.

 

- С какво втората година от войната на Русия против Украйна е по-различна от първата?

 

- Дори не желая да съпоставям, да го деля на стадии... Искам войната да завърши допустимо най-скоро, да има победа, мир, успокоение и възобновяване. И, несъмнено, държавата-агресор да бъде изправена пред съда. Шокът от първия миг на войната не може да се съпостави с шока от една продължителна война. Двадесет и двата месеца война ни потвърждават, че интернационалната общественост и демократичният свят към момента реагират постепенно на геополитическите промени. Затова се обръщаме към всички наши интернационалните сътрудници и съдружници и призоваваме за по-активни дейности и решения. В края на краищата помощта и поддръжката за Украйна не е доброволна активност или щедрост. Тя е напълно съответна инвестиция в мира в Европа. Това е инвестиция в личния ни мир, непоклатимост, сигурност и в нашето на следващия ден. Сега Украйна е щитът на Европа. И силата на този щит зависи от общите старания.И още нещо. Забавянето, протакането и удължаването на решенията за практическа помощ, от която Украйна се нуждае, значи от ден на ден цивилни жертви измежду украинците.

 

- Дни преди празниците за Украйна пристигна положителната вест, че Европейски Съюз дава зелена светлина за започване на договаряния за присъединение. Как я одобриха украинците?

 

- Решението на Европейския съвет за започване на договаряния с Украйна беше посрещнато извънредно задушевно от украинците. В края на краищата тъкмо преди 10 години точно поради безапелационния европейски избор на народа ни, Руската федерация стартира експанзия и окупира Крим, Донецка и Луганска област. Заради имперските упоритости на прилежащата страна Украйна загуби 10 години от европейския си път. Има ли право която и да е страна да диктува своите правила и условия на прилежаща страна? Това е нарушаване на всички интернационалните правила. А пълномащабната война против Украйна, която стартира през февруари 2022 година, е открита борба с демократичния свят. Украйна е част от него. Затова, несъмнено, поддръжката на Европейски Съюз и НАТО е от основно значение за украинците след 350 години съветска окупация.

 

- Останаха ли обаче разочаровани от другата значима вест - че страната ви няма да получи помощ от 50 милиарда евро от Европейски Съюз през идната година?

 

- Окончателното решение към момента не е взето. И ние го чакаме. Изключително сме признателни на по-голямата част от страните - членки на Европейски Съюз, за тяхната безапелационна и поредна поддръжка за Украйна. Разчитаме на европейската дипломация и на това, че ще бъде открито решение. ултиматумите и деструктивното държание нямат място в Европейски Съюз. И ние имаме вяра в силата на единството. финансовата помощ е от огромно значение за Украйна, защото всички доходи в държавния бюджет отиват за отбранителния бранш.

 

- Бави се помощта на Европа, поддръжката от Съединени американски щати също е блокирана от Конгреса. Имате ли чувството, че светът се е уморил от войната в Украйна?

 

- Споменатите от вас идни решения в Европейски Съюз и Конгреса на Съединени американски щати по-скоро не се отнасят до Украйна, а до вътрешни процеси. В случая с Европейски Съюз става въпрос за стар механизъм за взимане на решения. В случая със Съединени американски щати става дума за предизборната обстановка, която е сложна във всяка страна по света. Не одобряваме изказванието, че светът е изтощен от войната против Украйна. Това е хибриден роман, унищожителен и дезориентиращ. Как може да се умориш да помагаш на някого, който пази личните ти ползи? Можете ли да си визиите боец в окоп на фронтовата линия, който е толкоз изтощен? Можете ли да си визиите родителите, които погребват дете, убито от съветска ракета, да са толкоз изтощени и изтощени? А какъв брой изтощени са роднините, които лекуват тежко ранен боец... с пострадвания, несъвместими с живота.

 

- Има ли напън против Украйна да седне на масата на договарянията?

 

- Няма напън. Има акции за дезинформация. Важно е да се разбере, че войната в този момент се води освен против Украйна, само че и за мозъците и страстите на жителите по целия свят. Темите на най-новите пропагандни осведомителни акции са умората на света от войната против Украйна, умората на украинците от войната, готовността на украинците да договарят при всевъзможни условия на Русия. Постоянно наблягам, че всевъзможни договаряния без осъществяване на главните претенции на Украйна, т.е. евакуиране на съветските войски, са невъзможни. Имахме споразуменията от Минск. Те не проработиха, а единствено дадоха на Русия време да се приготви за нова въоръжена експанзия.

 

- Как войната в Близкия изток се отрази на войната в Украйна?

 

- Както съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на неотдавнашната си конференция, Русия стои зад рецесиите в Близкия изток и има свои лични ползи в основаването на нови горещи точки. И те засягат освен Украйна, равнището и качеството на помощта за Украйна. Те засягат на първо място интернационалната общественост. Съществува непрекъсната опасност от нови горещи точки. И при положение на предполагаем триумф на опита на Русия да окупира Украйна, това би означавало разрушение на целия международен ред, безпорядък и поощряване на завоевателни войни.

 

- Започнахте мандата си в България през април тази година. Сбъднаха ли се упованията ви за България и какво ви изненада в нашата страна?

 

- Смятам, че заключенията би трябвало да се вършат в края на мандата. Но в случай че оценя усещанията си от България, те несъмнено са позитивни. Много съм трогната от отношението на моите български другари към Украйна. Готовността за поддръжка и помощ. Трогват ме и разказите на украински имигранти, техните позитивни страсти от поддръжката, която са получили в България. Точно това измерение на откровеност, добрина, взаимно схващане и подготвеност за даване на леговище не стопира да ме удивлява. Защото в тъмни времена ясно се виждат светлите хора. А в България в действителност има доста светли и положителни хора. Оценяваме това. И благодарим на всички за това.

 

- Кои са най-трудните провокации, пред които се изправихте?

 

- Най-голямото предизвикателство е неналичието на време. Наистина 24 часа в денонощието не са задоволителни, с цел да се отговори на всички претенции за срещи, присъединяване в разнообразни събития, изявленията и пътувания до всички градове, от които идват предложения. Това е предизвикателство. И аз желая обществено да ви благодаря за толкоз огромния интерес към Украйна. Заедно с екипа работим в действителност интензивно, с цел да развием оптимално украинско-българското съдействие във всички области.

 

- Какво пожелавате на българите, на украинците и на всичките ни фенове за най-светлите празници?

 

- Моите най-искрени пожелания към всички мои български другари са мир, мир, мир и наслада! Топлина и чувство за благополучие по време на тези празници.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР