За ваканцията: 10 идеи за еднодневна екскурзия в България. Всеки

...
За ваканцията: 10 идеи за еднодневна екскурзия в България. Всеки
Коментари Харесай

За ваканцията: 10 идеи за еднодневна екскурзия в България


За ваканцията: 10 хрумвания за еднодневна екскурзия в България. Всеки обича да пътува и да опознава както близки, по този начин и далечни места дружно със семейство и другари. Понякога обаче просто нямаме задоволително време за това. Графиците и отговорностите ни притискат, поизчерпали сме отпуската … само че желанието си остава, написа Edna.bg.

Не всичко е изгубено! Еднодневните екскурзии съставляват прелестен метод да избягате от ежедневната рутина, да се отпуснете и да откриете красиви и забавни места в България.

В днешната публикация ще ви представим 10 хрумвания за еднодневна екскурзия в България, които ще ви предложат не по-малко разнородни и незабравими прекарвания от една по-дълга отмора.

Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “ е ситуирана на родопския връх Рожен, на 1750м надморска височина, на към 25км от гр. Смолян. Обсерваторията е открита през 1981г. Тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и изобщо в този регион на Югоизточна Европа. Роженската обсерватория е оборудвана с 4 телескопа. Тя обезпечава наблюдения по необятен клас астрономически и астрофизически задания – от динамичност и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични проучвания.

Лещен и Добърско са две от селата, които най-осезаемо са запазили духа на предишното. Разходете се по криволичещите им улички, без значение от сезона, и ще ви обземе блажено успокоение. В Добърско непременно посетете църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат със фрески от 17-и век и фамозното изображение на Исус Христос “на совалка ”.

Tpънcĸoтo ждpeлo, ĸaĸтo пoвeчeтo гo нapичaт ce нaмиpa нa oĸoлo 3 ĸм oт гpaд Tpън и пpeдcтaвлявa eднa oт aтpaĸтивнитe пpиpoдни зaбeлeжитeлнocти в Бългapия. Ждpeлoтo e c дължинa oĸoлo 100 мeтpa, a oт двeтe cтpaни нa peĸaтa ce издигaт oтвecни вeличecтвeни cĸaли. Имa изгpaдeнa cпeциaлнa eĸoпътeĸa, ĸoятo зaпoчвa oт южния ĸpaй нa ĸaньoнa c дължинa 13 ĸм. Bcичĸи любитeли нa пpиpoдaтa мoгaт дa минaт пpeз дъpвeни мocтoвe нaд peĸa Epмa, ĸaтo cлeд тoвa влязaт в тyнeл, пpopязaн в cĸaлaтa. Haй-интepecнитe и aтpaĸтивни oбeĸти пo тpaceтo нa eĸoпътeĸaтa ca двeтe ждpeлa – нa peĸa Epмa и нa peĸa Яблaнишĸa.

За търсачите на завършения и феновете на природата еднодневна екскурзия до Искърското дефиле и Лакатнишките скали дава обещание неспокойствие и зашеметяващи пейзажи. Само на час път с кола от София, тази дестинация предлага благоприятни условия за скално катерене, туристически пътеки и спиращи дъха гледки.

Вазовата екопътека е известен метод да избягате от шума на столицата и да се насладите на красивата природа. Екопътеката се намира на към час път от София, а формалното и начало е от разклона за махала Скакля на Гара Бов. Смята се, че самичък Вазов, на който е кръстена екопътеката, нееднократно се е разхожал в региона, защото известно време е живял точно там, а хубостта на природата след това запечатвал в своите произведения.

Пътувайте обратно във времето до 19 век, като посетите Копривщица, обаятелен град, сврян в Средна гора. Известен със своята добре непокътната възрожденска архитектура и историческо значение, Копривщица дава взор върху битката на България за самостоятелност.

Драгалевският манастир, сврян в спокойната прегръдка на природата покрай София, България, излъчва атмосфера на мира и нематериалност. Този исторически манастир, чийто генезис датира от 14-ти век, носи богато завещание от лоялност и културно значение. Заобиколен от буйни гори и декориран с обичайни архитектурни детайли, манастирът предлага умерено бягство от паниката на града. Неговите тихи дворове, богато украсени стенописи и спокоен параклис основават атмосфера на размисъл и страхопочитание.

Отправете се на странствуване до град Мелник, сврян в югозападната част на Пирин планина. Известен със своята отличителна архитектура и вековни лозя, Мелник е парадайс за феновете на виното. Разгледайте очарователните му улици и посетете Кордопуловата къща, историческо имение, което предлага визия за историята и културата на града.

Село Огняново е благословено от бога с лековита минерална вода. Но вие не чакайте доктор да ви изпрати в този край, с цел да дадете заслужена отмора на мозъка и тялото си. В селото има значително хотели, като всеки от тях има спа център и предлага разнородни спа процедури. Минималното, което при всички случаи ще имате, е сауна, парна баня и басейн с минерална вода. Както и кристално чистия планински въздух и доста благоприятни условия за забавни разходки в региона.

Посетете един от най-известните и красиви православни манастири в България. Рилският манастир е светилище на културното и историческото завещание на България и е разгласен за международно културно завещание от ЮНЕСКО.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР