За участие в изборите за градски парламент в Москва, които

...
За участие в изборите за градски парламент в Москва, които
Коментари Харесай

Разрешиха на калкулатор да участва на изборите в Москва, но не и на опозицията

За присъединяване в изборите за градски парламент в Москва, които са планувани за 8 септември, е регистриран човек-калкулатор, само че не и основни опозиционни деятели.

Процедурата за регистрация за вота е извънредно тромава за претендентите, които не са издигнати от парламентарно показаните партии в Държавната дума - те би трябвало да съберат от 4500 до 5500 подписи, т.е. подписите на най-малко 3% от всички гласоподаватели в даден окръг. Освен подписа и имената си, поддръжниците би трябвало да впишат и домашния си адрес. След това служители би трябвало да вкарат наново имената на поддръжниците и адресите им - този път в електронни таблици.

После изборната комисия ревизира подписите и по странни критерии може да анулира забележителен брой от тях - в случай че вместо " бл. " е изписана цялата дума " блок ", или в случай че вместо " ап. " е изписано " апартамент ", да вземем за пример, подписът се приема за недействителен.

Съзнателно или неумишлено служителите, които вкарват данните в електронен тип, също могат да позволен неточности - има случаи, при които вместо " Ленинградски проспект " в базата данни се вкарва " Ленински проспект " и това също прави подписите невалидни.

С сходни трикове и още куп бюрократични трудности в жанр " Параграф 22 " редица авторитетни опозиционни деятели съзнателно не бяха регистрирани за присъединяване в изборите за градски парламент в Москва. Сред тях са Любов Собол, Иван Жданов и Иля Яшин. Това стана причина за серия от митинги в центъра на Москва, арести и полицейско принуждение над стачкуващи.

Същевременно опозиционният политик Алексей Навални, който поддържа кандидатурата на Любов Собол, заяви, че до изборите без никакви административни трудности са позволени изцяло незнайни претенденти от партията " Комунистите на Русия ". Става дума за партия - спойлер, която се пробва да заблуди гласоподавателите на КПРФ - Комунистическата партия на Руската федерация, и да разпилее техните гласове, защото ръководещите в Москва се боят освен от опозицията, само че и от комунистите, разяснява Навални.

Един от най-парадоксалните претенденти на  " Комунистите на Русия " за изборите за градски парламент е Павел Трофимов, за който в формалните изборни бумаги е записано, че работи на служба " калкулатор " в московско учебно заведение.



Някой си Трофимов, който работи като " калкулатор ", е съумял да събере 6000 отлични подписa. Към него няма никакви искания. А Яшин, Собол и Жданов, видите ли, не са съумели да съберат подписите, иронизира Навални.

Опозиционните претенденти, които не бяха позволени до присъединяване в изборите, не престават с всекидневните протестни акции. Любов Собол стартира и гладна стачка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР