За строеж на сграда на банка ще бъдат отсечени 21

...
За строеж на сграда на банка ще бъдат отсечени 21
Коментари Харесай

Сеч на 21 здрави дървета предстои до Народния театър "Иван Вазов"

За градеж на постройка на банка ще бъдат отсечени 21 дървета покрай Народния спектакъл " Иван Вазов ". Сега там е градината на ресторант " Синия лъв ", само че на нейно място ще се

В квартала сред улиците " Раковски ", " Гурко ", " Иван Вазов " и " Кузман Шапкарев ", ще бъдат отстранени 2 смърча, 2 ели, 4 ясеновидни явора, 5 явора, 1 явен, 1 липа, 1 бреза и 5 плодни дървета. " Всички те са в преобладаващо положително физиологично положение, на възраст от 15 до 30 години ", изясни ландш.арх. Елица Мирчева, шеф " Благоустройствени действия " на Направление " Архитектура и градоустройство " пред общинската комисия по околна среда.

Първоначалният план за застрояване предвиждаше изсичане на 25 дървета в терена, само че след промяна 4 от тях може да бъдат бъдат избавени - три липи и един явор.

" Инвеститорите понижиха размера на подземния гараж и по този начин се дава опция за опазване на четири дървета ", посочи основният проектант на София Здравко Здравков.

Собственик на терена е компания " А-Трейд 3000 " на Димитър Борисов, по-известен със сметосъбиращата си компания " Титан " и някогашен притежател на ПФК " ЦСКА ". Той към този момент се е договорил с Пощенска банка да си построи офис постройка на мястото на градината на ресторант " Синия лъв " и на паркинга зад него.

Районният кмет на " Средец " Трайчо Трайков имаше желание да преустрои постройката на ресторанта в детска градина. Този вид пропадна, само че той има сделка със притежателя на терена " да ни даде да употребяваме постройката (на " Синия лъв " ) за детски център ", сподели Трайков. Тя е общинска благосъстоятелност, само че не и земята под нея.

Против квалифицираното изсичане на дърветата бяха общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева от " Демократична България ". В центъра на София няма свободни терени за детски градини, а този парцел е подобаващ, акцентира Божков. Той прикани Столичната община да откри метод там да се построи детска градина, а не банкова постройка, като даде различен парцел на частния притежател. " Общественият интерес е да защитим зелената система на града и да оставим отворена вратата за децата да имат градина в центъра на София ", прикани Божков.

От обединяване " Сдружени софийски архитекти " възразиха против обезщетителното озеленяване, което се възнамерява на друго място. " На всички е ясно, че и едно дърво няма да остане, в това число и уличното озеленяване в този квартал ", разгласи арх. Весела Тончева. Комисията ще прегледа проблема още веднъж идния вторник, изиска нейният ръководител Лорита Радева от ГЕРБ. Отлагането е поради изказванието на Тончева, че има пропуски в процедурата за застрояване на терена на ул. " Иван Вазов " 4, където е " Синия лъв ".

Известният ресторант е бил гостилница-бирария през 20-те години на ХХ век. Цар Борис III през 1941 година е дал едноетажната постройка за прилагане на Народния спектакъл " Иван Вазов ". В нея се е помещавала част от администрацията на театъра до 1953 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР