За съжаление настоящото правителство и неговите говорители по темата с

...
За съжаление настоящото правителство и неговите говорители по темата с
Коментари Харесай

Илко Семерджиев разобличи далаверите в здравното министерство: Биг-фарма играчите неслучайно си вкараха свой човек в МЗ, Сербезова лобира за специфични интереси

За страдание актуалното държавно управление и неговите представители по тематиката с пандемията – министър председателят и министър Сербезова, към момента не вършат разлика сред имунизирани, съществени дози и бустер-дози.

Това прави обществените им послания подвеждащи и хората, които не наблюдават процеса или нямат нужното познание за разликата сред трите остават с неверни усещания. Така се получи на първото съвещание на Министерски съвет за 2022 година, когато министър председателят Петков беше подведен от министър и се похвали с над 130 000 имунизирани (вместо дози), а тогава имаше единствено 25 097 индивида със приключен имунизационен цикъл – това е заблуждение със 104 903 броя по-малко имунизирани от оповестените.
свързани новини8713на 12.02.20228568на 10.02.2022
Това споделя пред " Трибюн " доктор Илко Семерджиев, някогашен зам.-министър на опазването на здравето в три държавни управления и министър на опазването на здравето в държавното управление на ОДС от 1999 до 2001 година

" За мен беше безусловно необяснимо това неявяване на министъра, когато се разисква бюджета освен на НЗОК, само че и на Министерство на здравеопезването/МЗ/ за 2022 година – това значи цялостна индиферентност с какъв финансов запас ще се извършват управническите задания за годината. Не е инцидентно, че видяхме фрапантно понижаване на годишния противоепидемичен бюджет – просто нямаше кой да отбрани здравната система, здравните експерти и потребностите на хората от промоция, профилактика, диагностика, лекуване и рехабилитация. Най-потърпевши остават работещите в системата на публичното опазване на здравето, които сега биват употребявани за всичко, включително за несвойствени за тях задания, до момента в който функционалностите им остават в неспособност да бъдат осъществявани от други, които нямат тяхната подготовка.

Колкото до средствата за ваксини – не видяхме годишен проект и планове, което е обяснимо, тъй като Министерство на здравеопазването сега се управлява от човек без никакъв опит в здравния бранш с изключение на във фармацевтичния. Не виждаме също по този начин стратегия за ръководство в опазването на здравето, цели за реализиране през 2022 година и за мандата, както и инструментариум за постигането им. Самият бюджет е формиран на исторически принцип, което демонстрира, че ще продължим да губим доста време в опазването на здравето. За страдание това значи загуба на хора и е изцяло закономерно, че оглавихме международната ранглиста по смъртност ", отбелязва Семерджиев.

Той декларира, че ще изчака да види окончателните разпределения на бюджета на НЗОК по време на второто четене в Народно събрание и тогава ще направяи подробен разбор на структурата и числата.

" Засега ще отбелязвам единствено, че разпределенията не са обективни от позиция на обстоятелството, че максимален запас е ориентиран към медикаментите, което демонстрира, че министър е лобирала в региона на характерните си пълномощия и ползи. Това е може би обяснението за нейното неявяване от Народно събрание с оглед въпросите, които биха зародили и потребността от обществени отговори ", безапелационен е специалистът.

" Общо бюджета за медикаменти, медицински произведения и ваксини е в размер на 2,346 милиарда лева, които са разхвърляни в 4 параграфа, с цел да не са ясно забележими на пръв взор, само че на фона на здравноосигурителните заплащания в размер на 5,504 милиарда лева (без запаса от 174 млн. лева, който по традиция отива отново преди всичко за лекарства), разноските за тях наподобяват внушителни – към 45%.

За хората, които не са отдадени в тази материя ще посочи единствено следния факт – страните, които управляват ефикасно разноските си за медикаменти в обществените бюджети отделят приблизително сред 12 до най-много 25% за тях, а ние както е тръгнало, ще стигнем до 45% пред 2022 година Освен това в България към този момент е общоизвестно, включително и от анализите на Европейски Съюз, че с изключение на обществените бюджети за опазване на здравето имаме и към 48% частни доплащания, като над 2/3 от тях още веднъж отиват за закупуване на медикаменти – това демонстрира големия интерес на Биг-фарма играчите, които неслучайно си вкараха собствен човек в Министерство на здравеопазването ", декларира Илко Семерджиев.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР