За пръв път от три десетилетия насам Молдова смята, че

...
За пръв път от три десетилетия насам Молдова смята, че
Коментари Харесай

Молдова търси енергиен лост, за да свали марионетния режим на Кремъл в Приднестровието

За пръв път от три десетилетия насам Молдова счита, че най-сетне разполага с лост, с който да изхвърли Русия от страната, оповестява „ Politico “. Но се сблъсква със усложнение: по какъв начин да го направи, без да провокира филантропична рецесия за личните си жители. Откакто получи самостоятелност през 90-те години на предишния век, Молдова е в замразен спор с Москва за Приднестровието – подкрепян от Кремъл сепаратистки район покрай източната граница на Молдова, в който живеят над четвърт милион души. Сблъсъкът е под напрежение, само че се поддържа от мощна връзка: Молдова получава съветска сила на по-ниски цени посредством Приднестровието, което в подмяна получава стотици милиони евро годишно. Връзката разреши на Русия да резервира контрола си върху стратегическата линия земя около украинската граница, където са ситуирани нейни войски, макар възраженията на Молдова.

Тази динамичност обаче се трансформира. През последните години Молдова се интегрира с Европа под управлението на проевропейския президент Майа Санду . Брюксел предложи милиони евро и повече връзки към енергийните доставки като част от траялия години развой за подготовка на страната, една от най-бедните европейски страни, за участие в Европейски Съюз.

„ Молдова към този момент не е подвластна от Приднестровието “ , съобщи молдовският министър на външните работи Михай Попшой пред „ Politico “ и добави:

„ Когато става въпрос за газ, ние купуваме газ на интернационалния пазар. Що се отнася до електрическата енергия, ние построяваме линии за високо напрежение, с цел да се свържем с Румъния . “

Превключването е проблем за Приднестровието , само че и за молдовското държавно управление. Спирането на заплащанията към Приднестровието би сринало бюджета на сепаратистката страна и би оставило стотици хиляди хора без приходи и съществени услуги – предизвикателство, което за страна с размерите на Молдова би било сходно на обединяването на Германия след рухването на Берлинската стена.

„ Елитите в Приднестровието към този момент признават, че купуваме електрическа енергия от района не тъй като би трябвало, а тъй като алтернативата е да вкараме района в филантропична рецесия “ , съобщи в изявление молдовският министър на енергетиката Виктор Пърликов.

Все отново формалните лица са безапелационни: в реме е да се постави завършек на безизходицата , която се дължи на няколко генерации. Ето какво разяснява Попшой, който беше назначен за външен министър през януари:

„ Сега има мощен тласък да реинтегрираме страната по кротичък път . Решаването на спора значи цялостна реинтеграция и вдишване на контрола върху суверенните граници на Молдова. “

Игра на власт

От моста над река Днестър се виждат съветските бойци . Облечени в камуфлажни униформи, те се скупчват против дъжда на контролно-пропускателен пункт, декориран със руските сърп и чук. Това са единствено част от 1500-те съветски бойци, които държат Приднестровието под контрола на Москва, повече от 30 години, откакто Молдова получи самостоятелност от Съюз на съветските социалистически републики . С течение на годините Приднестровието развива лични въоръжени сили, публични услуги и пенсионни схеми – всичко това се финансира от продажбите на евтина съветска сила в Молдова.

„ Целият район е подвластен от безплатния газ като от опиати “ , изясни министърът на енергетиката Парликов, говорейки от внушителната постройка на държавното управление на централния площад в Кишинев.

Молдова също е пристрастена към евтината сила. Притежаваната от Русия електроцентрала „ Кучурган “ в Приднестровието е най-големият енергиен източник на Молдова, който доставя към четири пети от електрическата енергия на страната в подмяна на стотици милиони евро годишно. Молдова също по този начин разчита на високоволтови кабели, минаващи през Приднестровието, което дава на района – и на неговите съветски сътрудници – още по-голямо въздействие. Пърликов акцентира:

„ Хубавото за руснаците беше, че купувайки електрическа енергия от Приднестровието, ние на процедура финансирахме сепаратизма в личната си страна . “

Европейски Съюз промени тази сметка. През последните години Брюксел отпусна на Молдова десетки милиони евро за създаване на инфраструктура и затвърждаване на връзката ѝ с европейските енергийни мрежи , като по този метод компенсира разноските за закупуване на доставки от други страни. Това значи, че на Молдова към този момент не ѝ се постанова да купува газ от Приднестровието, което може да значи проблеми за сепаратистката страна. Приднестровието е употребило достъпа до съветските доходи от горива и електрическа енергия с отстъпка, с цел да построи промишлен бранш, който ще се срине съвсем за една нощ, в случай че Молдова спре заплащанията. Въпреки това Молдова е наясно, че унищожаването на икономическия мотор на Приднестровието значи да се навреди и на локалните жители – същите, които тя желае да реинтегрира в молдовското общество. Парликов акцентира:

„ Говорим за до 300 000 души, съвсем всички те са наши жители и би трябвало да им бъдат обезпечени съществени услуги . “

Премахване на навика

Това е главоблъсканицата, която е надвиснала над устрема на Санду за западна интеграция. Откакто Санду завоюва властта през 2020 година, Молдова реализира прогрес в битката с корупцията , реформирането на обществените институции и укрепването на демокрацията . За напъните си страната получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз предходната година, а договарянията за присъединение към блока не престават. Все още обаче има въпроси дали Молдова може да се причисли към Е вропейския съюз , до момента в който в страната има сепаратистки спор и на нейна територия са ситуирани съветски войски .

Европейски политици към този момент намекнаха, че може да се наложи да се реши въпросът с Приднестровието, преди молбата да премине през последното затруднение. Молдовските водачи отвръщат на удара, като неведнъж приканват Брюксел да не разрешава на Москва и нейните пълномощници да дефинират ориста на Молдова в Европейски Съюз.

Подкопаването на паричните потоци на отделилия се район посредством преустановяване на енергийния му монопол предлага късмет за превъзмогване на раздялите в страната и присъединение към блока като една нация. Виола декор Крамон-Таубадел , немски евродепутат и член на комисията по външни работи на Европейския парламент, съобщи:

„ Решаването на енергийния въпрос с Приднестровието би било огромна крачка напред . Но дали това ще бъде задоволително, с цел да може Приднестровието постепенно, само че несъмнено да се интегрира в страната? “

Хибридна опасност

Приднестровските водачи надали ще се отдръпват безшумно. През март негови представители приканиха Кремъл да го „ отбрани от натиска на Молдова “ , потвърждавайки, че страната провежда икономическа обсада – макар ежедневния поток от артикули и услуги, които минават през съветските контролно-пропускателни пунктове.

Междувременно съветският президент Владимир Путин и близкото му обграждане ускориха реториката си против страната, атакувайки европейската ѝ фантазия с изразителност, сходна на тази, която насочиха към Украйна.

И въпреки всичко опциите на Русия да се намеси на процедура са лимитирани . От началото на войната в Украйна локалните съветски сили са отрязани от нормалните си линии за доставяне, не могат да докарват подкрепления или да внасят техника. Много от тях не са били ротирани в или от Молдова от години и са се открили и основали фамилии на място. И въпреки че се намират на върха на един от най-големите арсенали от оръжия и муниции в Европа в строго охранявания склад в Кобасна, се счита, че в него се съхранява единствено разпадащо се съоръжение от Втората международна война , което към момента не е продадено или пренасочено от руснаците.

Други замразени спорове в постсъветското пространство приключиха с злополука. Само предходната година опълчването сред Азербайджан и Армения докара до всеобщо овакантяване на Нагорни Карабах от 100 000 души. Но в тази ситуация с Молдова няма етническа неприязън, която да подтиква напъните за преустановяване на опълчването. Почти всички поданици на Приднестровието имат молдовски паспорти и се движат свободно през охраняваните от Русия контролно-пропускателни пунктове . Подобно на молдовците, живеещи в други елементи на страната, жителите на Приднестровието могат да се възползват от икономическия взрив, обвързван с присъединението към Европейски Съюз – без значение от това какво може да желае за тях Путин.

Дори Москва да не може да предприеме военна интервенция, тя към момента може да сътвори проблеми на Молдова. Миналата година разследващите служби на Киев предизвестиха, че са прихванали проект на Москва да извърши прелом и да смъкна Санду, като употребява проруска опозиционна партия , с цел да смъкна държавното управление. Президентските и парламентарните избори, планувани за октомври, ще бъдат сериозен миг за молдовците да решат бъдещето си – и опция за интервенция на външни сили като Русия .

В отговор на това Брюксел изпрати задача в страната, която да помогне за противопоставяне на дезинформацията, целяща да отслаби упоритостите на Молдова за участие в Европейски Съюз. Ивана Страднер , теоретичен помощник във вашингтонската Фондация за отбрана на демокрациите , съобщи:

„ Европейски Съюз би трябвало да продължи да оказва помощ на Молдова с сила, с цел да стане тя изцяло самостоятелна от Русия . И би трябвало да сме сигурни, че в случай че нещата ескалират, няма да се опасяваме от провокациите на Путин в страната – в случай че не желаеме Западът да бъде възприеман като книжен тигър, би трябвало да сме подготвени да помогнем на Молдова. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР