За последните две седмици в Бургаска област са извършени 78

...
За последните две седмици в Бургаска област са извършени 78
Коментари Харесай

Купувайте агнешко със син печат, бледо розово и с гладка текстура, а яйцата да са с код на производител

За последните две седмици в Бургаска област са осъществени 78 инспекции, при които не са установени несъответствия

- Д-р Германов, Областната дирекция по сигурност на храните в Бургас прави засилени инспекции по отношение на Великденските празници. Какви са резултатите от тях към този стадий и докога ще продължат?

- Във връзка с идните публични празници (1 май – Международен ден на труда, Великден и Гергьовден), в интервала от 08.04.2024 година до 08.05.2024 година в това число, на територията на ОДБХ Бургас се правят засилени инспекции на обекти за произвеждане на храни, пакетиращи центрове за яйца, хранилища за търговия на едро с храни, търговски обекти за търговия на дребно, пазари, тържища и заведения за публично хранене.

За последните две седмици са осъществени 78 инспекции, при които не са установени несъответствия.

- За кои наложителни детайли следите и какви нарушавания откриват най-често Вашите инспектори?

- При осъществяване на инспекциите инспекторите в ОДБХ-Бургас наблюдават за съблюдаване на условията на настоящото законодателство:
сходство на сградов фонд и оборудване; генезис и вярно предпазване на първични материали и храни; съществуване на здравна маркировка, в това число цвета на маркировката на трупното агнешко месо (син цвят - с генезис България, червен цвят - с генезис, друг от българския); предложение в комерсиалната мрежа на размразено като охладено агнешко месо (без да е ясно обозначено като размразено); периоди на предпазване на първични материали и храни и етикетирането на храните и маркиране на яйца (включително недопускане на яйца от клас „ B ” в комерсиалната мрежа); настоящите системи за ръководство на сигурността на храните, в т. ч. и реализация в комерсиалните обекти на авансово неопаковано агнешко месо по повод даването на видно място на комерсиалния щанд информация по отношение на страна на генезис на месото.
- Как да разпознаем българското агнешко, хубавите яйца и козунаци?

- Агнешкото месо може да бъде разпознато според цитираната нагоре здравна маркировка. За българското произвеждане печатът е наследник. Прясното агнешко месо е неясно розово на цвят с гладка текстура.

По отношение на козунаците и яйцата, потребителите могат да се осведомят от данните, предоставени върху етикета. Същите би трябвало да са създадени от регистрирани производители. При яйцата - върху черупката им би трябвало да има код на производителя.

- Как ще коментирате новата мода да се купуват козунаци по интернет – по какъв начин се подсигурява произходът им, да вземем за пример? На какъв интернет адрес потребителите могат да наблюдават листата с оторизирани търговци за подобен вид артикули?

- БАБХ поддържа обществен указател на операторите, които правят търговия с храни от разстояние, включително и козунаци. Списъкът е оповестен на формалната страница на Агенцията. Единствено операторите, които са вписани в регистъра, подлежат на формален надзор от страна на БАБХ и предлаганите от тях храни, дават отговор на критериите за сигурност. При онлайн поръчки потребителите носят отговорност за своя осведомен избор.

- От кои страни най-често внасяме яйца и агнешко месо преди Великден и какви са Вашите рекомендации при избора на качествени артикули за трапезата?

- Яйца и агнешко месо у нас идват от държави-членки на Европейски Съюз и от трети страни. В обектите по предназначение на всяка пратка, се прави документална и физическа инспекция, както и такава за еднаквост на всички колета прясно месо - охладено и замразено; субпродукти от дребни преживни животни - охладени и замразени, както и на яйцата.  От пратките, одобрявани в обектите, се вземат проби за лабораторен разбор за останки от ветеринарномедицински артикули. За продуктите с генезис Украйна, най-често яйца, се вземат проби за тежки метали и радиоактивност. До момента на територията на ОДБХ-Бургас не са установени несъответствия.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР