За първите седем месеца на годината банките са начислили такси

...
За първите седем месеца на годината банките са начислили такси
Коментари Харесай

Моят все по-скъп банкер

За първите седем месеца на годината банките са начислили такси за услуги на компании и жители за 640.8 млн. лева при 610 млн. лева година по-рано

[Капитал] Банките започнаха да покачват таксите, като усилване на наклонността, която не е нова, се чака от есентаЗад нея стоят ниските лихви, поевтиняването на евровите преводи от следващата година и пакетните офертиС повече предвидливост всеки може да минимализира резултата от повишаване на банковите услуги
От октомври клиентите на ОББ няма да получават безвъзмездни смс-и за осъществени картови транзакции. То им ще става единствено след абонамент против месечна такса за смс или през Viber, както и гратис по мейл. ***

Това е единствено една извадка от ясно оформяща се наклонност на покачване на банкови такси през тази година, която се чака да се ускори през есента. Наред с ОББ още няколко банки ще създадат това – Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Райфайзенбанк (списъкът съвсем несъмнено ще се увеличава) оповестиха покачване на таксите по главните интервенции като изтегляне и внасяне на пари, преводи, поддръжка на избрани карти и сметка. Няколко други банки също трансформираха някои от цените си, само че при по-специфични сметки и услуги.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това не е ново – банките регулярно трансформират таксите за своите услуги освен нагоре, а и надолу. Последното най-често става при мобилното банкиране, с цел да подтикват потреблението му. Сега обаче може да се окаже, че идното повдигане на такси ще е най-сериозното от известно време насам и то ще засегне основни интервенции като парични преводи в друга банка, поддръжка на сметка, както и заплащане на комунални сметки.

При всяка банка има смяна в разнообразни типове такси и по тази причина съпоставимостта е малко сложна. Освен това все по-често институциите оферират и разнообразни месечни пакети с включени безвъзмездни преводи, което в допълнение усложнява сравненията. Факт е обаче, че за първи път таксата за превод на пари по сметка в друга банка в клон към този момент доближава 4 лева, а бързият превод в границите на деня през РИНГС удари 20 лева

Защо се покачват

Зад аргументите за измененията в таксите в посока нагоре има една остаряла и две относително нови причина. Първата са ниските лихви през последните години, които мощно свиха прихода от тях, и с цел да компенсират това, банките подвигат таксите по услугите си.

По-актуалните мотори за таксите са законови и стратегически промени. Може би най-силният фактор за повишаване, за който " Капитал " писа и предвижда сходно стичане на събитията, е, че от края на годината следва мощно регулативно намаляване на таксите по преводите в евро – те ще би трябвало да костват най-много колкото тези в левове. И с цел да компенсират най-малко отчасти този спад, банките превантивно подвигат таксите по левовите преводи и други услуги. Така от края на годината един превод в евро в страната или към страна от Европейски Съюз би трябвало да коства не повече от 3-4 лева Сега обаче към момента е друго - през предходната седмица инспекция на " Капитал " сподели, че за превод от 130 евро към френска банка от Уникредит Булбанк желаеха 46 евро такса върху тази сума. Отделно банките постановат и такси по входящите еврови прехвърляния, което ги оскъпява още повече.

Друга причина за повишаване на таксите е все по-видимата и ясна тактика на банките да продават месечни пакети от услуги по сходство на телекоми и телевизионни снабдители. За да реализират това, банките употребяват сходна тактика на тази, която ползват, с цел да подтикват клиентите си да употребяват електронно банкиране. Например постоянно наред с по-високите единични такси (особено в клоновете) се предлага пакет с закрепена месечна такса с включен избран брой (а от време на време и без лимит) безвъзмездни преводи, тегления на банкомат и други

Кой разгласи покачване

Всяка банка подвига разнообразни такси и е мъчно да се направи съпоставимост в таблица. Показателно за посоката в цените на таксите обаче е фактът, че трите най-големи банки ги трансформират.

Уникредит Булбанк покачва таксата за паричен превод към сметка в друга банка от 3.5 на 4 лева, бързият превод през РИНГС става 20 лева, в случай че е подреден през офис на хартия. Силен растеж има при единичното комунално заплащане – от 55 ст. то става 3 лева, а в случай че е от време на време от сметката, се качва от 1.2 на 2 лева Повишават се и сумите за внасяне и изтегляне на средства – при първото в левове покачването е с 1 лева до 4 лева за суми до 1000 лева, а в случай че е над тази сума, се начисляват 0.5%, т.е. при изтегляне на 1001 лева таксата ще е 5 лева Промяна нагоре има и за евровите сметки в най-голямата българска банка. Таксата за внасяне става най-малко 3 лева Банката подвига и месечната поддръжка по сметка с 50 стотинки. Промените влизат в действие от 16 октомври.

Банка ДСК – От 18 септември банката трансформира таксите по съществени нейни интервенции. Преводът към друга банка към този момент ще е 4 лева по отношение на 3 сега, а бързият през РИНГС нараства с 2 лева до 20 лева Месечна такса за дебитна карта Mastercard Space/VISA Space към този момент ще е 4.15 лева, което е покачване с 40 ст. Това не са най-масовите карти на банката, а характерен артикул, който съчетава и функционалните благоприятни условия на кредитна карта, тъй че наранени ще са дребен брой клиенти. Повишават се и таксите по кредитните карти – по левовите те към този момент ще са 49.80 лева на година (повишение с 4.80 лв), по евровите 26 евро (3 евро нагоре), по доларовите 33 $, което е растеж с 3 $.

ОББ – Третата по величина банка в България също покачва таксите по някои от най-масовите си платежни услуги. Преводът към друга банка към този момент ще е с лев по-скъп до 4 лева, скачат и експресните заплащания през РИНГС – до 19 лева в офис и 13 през мобилното банкиране. При последното също има леко покачване – от 0.8 на 0.9 лева превод, когато е към друга банка. ОББ покачва и цените за изтегляне и вноска на каса, само че при последната услуга до 3 хиляди лева е гратис. За изтегляне таксата е най-малко 3.5 лева за суми до 2 хиляди лева, а над нея 0.5% с предварителна поръчка. Ако няма такава и сумата е над 10 хиляди лева, то таксата е 0.6%, или 60 лева Банката спря и безплатните есемеси и те към този момент са в пакет със известия или през Viber, като според от броя им таксата е сред 2 и 5 лева на месец. Безплатно е уведомлението по e-mail.

Райфайзенбанк – Преводът към друга банка стана 3 лева от 10 септември при 2.5 лева дотогава, с 20 стотинки се покачва и преводът към друга сметка в банката. Премахва се и оптималният предел за изтегляне при всички сметки, като таксата за услугата от най-масовите разплащателни сметки е най-малко 5 лева

ЦКБ – банката прави промени и вкарва нови такси, които касаят най-вече сметките, които са запорирани. За физически лица междубанковият превод по сметка на органа наложил запор нараства с 1 лева до 7 лева Ако той бъде канселиран по виновност на наредителя/вносителя, се вкарва нова наказателна такса от 15 лева Вдига се и месечната такса за поддръжка на сметка под запор в евро – от 10 на 12 евро. Информирай се и заобикаляй

Следете информацията – банките осведомят авансово на своите уеб сайтове за промени в цените и таксите, някои уведомяват и по имейл, както и с брошури в клоновете. Често обаче клиентите схващат, че има смяна, едвам когато им се наложи да употребяват някоя услуга, защото е ясно, че не всеки влиза от време на време и търси информация за смяна на изискванията. Все отново не е неприятна концепция понякога да има по-голяма заинтригуваност, може да се направи и абонамент за уведомяване по електронната поща.

Право на отвод - клиентите имат право преди настъпването на измененията в таксите да се откажат от услугата, която нараства, в случай че не са съгласни с това. Това става с съобщение до банката преди влизането им мощ, като за това не би трябвало да се дължат спомагателни такси и комисиони. В множеството случаи обаче това е мъчно да се случи, защото множеството клиенти са обвързани с повече от една услуга в банката - превод на заплата, заеми, депозити, и избират да се примирят с по-високата такса, в сравнение с да сменят банката.

Алтернативните канали - единият от разновидностите за по-ниски такси е потребление на онлайн банкирането, което поддържа към този момент съвсем всяка банка. За него е нужно просто телефон или компютър, а като се изключи че е елементарно и комфортно, таксите през него са повече от на половина по-ниски. По-активните консуматори на банкови услуги може да създадат и месечен абонамент за услуги. Освен това се множат и финансовите компании, посредством които могат да се заобикалят високите банкови такси. Такива са финтек сдруженията като Transferwise, Monese, Revolut, Phyre, Msitertango. При тях казусът е че с цел да се възползват потребителите оптимално от услугите им, то и в повeчето случаи и насрещната страна е нужно да има акаунт в самото приложение, в случай че става въпрос най-малко за преводи. Освен това всяка от тях е профилирана в разнообразни платежни и финансови услуги, само че като цяло всички се движат към това да се трансфорат в новаторските компании, които да оферират цяла гама от финансово-банкови услуги.
*** КОРЕКЦИЯ: Първоначално от ОББ оповестиха, че стопират безплатните SMS-и от началото на септември, само че срокът е бил продължен. В хартиеното издание на " Капитал " е посочен първичният период. Редакцията се извинява за грешката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР