За първи път от три десетилетия Молдова смята, че най-накрая

...
За първи път от три десетилетия Молдова смята, че най-накрая
Коментари Харесай

Молдова може да използва енергийната карта срещу Приднестровието

За първи път от три десетилетия Молдова счита, че най-сетне разполага с лоста да изгони Русия от страната. Въпросът е по какъв начин да направи това, без да отприщи филантропична рецесия върху личните си жители, написа " Политико ".

След като получи самостоятелност през 90-те години на предишния век, Молдова е заключена в замразен спор с Москва за Приднестровието, подкрепян от Кремъл сепаратистки район покрай източната граница на Молдова, в който живеят над четвърт милион души.

Молдова получава съветска сила на понижени цени през Приднестровието, което получава стотици милиони евро годишно в подмяна. Връзката разреши на Русия да резервира контрола върху стратегическата линия земя по украинската граница, където са ситуирани нейните войски макар възраженията на Молдова.

Тази динамичност обаче се трансформира. През последните години Молдова се интегрира с Европа при проевропейския президент Мая Санду. Брюксел предложи милиони евро и повече връзки към своите енергийни доставки като част от дълготраен развой, с цел да приготви страната, една от най-бедните народи в Европа, за участие в Европейски Съюз.

" Молдова към този момент не зависи от Приднестровието ", сподели молдовският външен министър Михай Попсой пред " Политико ". " Когато става въпрос за газ, ние купуваме газ на интернационалния пазар. Що се отнася до електрическата енергия, ние построяваме линии за високо напрежение, с цел да се свържем с Румъния.

Това може да се окаже проблем за Приднестровието, само че също и за молдовското държавно управление. Спирането на заплащанията към Приднестровието ще срине бюджета на сепаратистката страна и ще остави стотици хиляди хора там без приходи и съществени услуги - предизвикателство, което за страната с размера на Молдова би било сходно на обединяването на Германия след рухването на Берлинската стена.

" Елитите в Приднестровието към този момент признават, че купуваме електричество от района не тъй като би трябвало, а тъй като алтернативата е да хвърлим района в филантропична рецесия ", сподели в изявление молдовският министър на енергетиката Виктор Парликов.

Все отново формалните лица са на едно мнение: време е да се постави завършек на безизходицата за няколко генерации.

" Сега има мощен тласък да реинтегрираме страната по кротичък път ", сподели Попсой, който беше назначен за външен министър през януари. " Разрешаването на спора значи цялостна реинтеграция и Молдова да поеме надзор над своите суверенни граници. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР