За да продава вода и да изкарва прехраната си, Стив

...
За да продава вода и да изкарва прехраната си, Стив
Коментари Харесай

Милиони магарета се убиват за направата на лекарства

За да продава вода и да изкарва прехраната си, Стив разчита напълно на магаретата си. Те теглели каруцата му, натоварена с 20 кани, до всичките му клиенти. Когато магаретата на Стив били откраднати поради кожите им, той към този момент не можел да работи.

Този ден почнал като множеството други. Сутринта той напуснал дома си в покрайнините на Найроби и отишъл на полето, с цел да вземе животните си.

" Не можех да ги видя ", спомня си той. " Търсих ги през целия ден, цяла нощ и на идващия ден ". Едва три дни по-късно му се обажда другар и му споделя, че е намерил скелетите на животните. " Бяха убити, заклани, кожата им не беше там ".

Подобни обири на магарета стават все по-чести в доста елементи на Африка - и в други елементи на света, където има огромни популации от тези работни животни. Стив - и неговите магарета - са странични жертви в спорната международна търговия с магарешка кожа .

В Китай обичайното лечебно средство, което се подготвя от желатина в магарешката кожа, е доста търсено. То се назовава Ejiao.

Millions of donkeys killed each year to make medicine
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Смята се, че то има укрепващи здравето и запазващи младостта свойства. Магарешките кожи се сваряват, с цел да се извлече желатинът, който се прави на прахуляк, хапчета или течност, или се прибавя към храната.

Участниците в акцията против тази търговия настояват, че хора като Стив и магаретата, от които те зависят, са жертви на неустойчивото търсене на обичайна съставна част Ejiao.

В нов отчет организацията Donkey Sanctuary, която води акция против търговията от 2017 година насам, пресмята, че в международен мащаб минимум 5,9 млн. магарета се убиват всяка година, заради тази причина. И съгласно благотворителната организация търсенето нараства.

Много е мъчно да се добие точна визия какъв брой тъкмо магарета се убиват за доставяне на промишлеността Ejiao.

В Африка, където живеят към две трети от 53-те милиона магарета в света, има голям брой разнообразни разпореждания. Износът на магарешки кожи е легален в някои страни, а в други е противозаконен. Голямото търсене и високите цени на кожите обаче подхранват кражбите на магарета, а от организацията " Donkey Sanctuary " настояват, че са разкрили животни, които се придвижват през интернационалните граници, с цел да доближат до места, където търговията е законна.

Скоро обаче може да настъпи поврат, защото държавните управления на всички африкански страни и на Бразилия са подготвени да забранят клането и износа на магарета в отговор на намаляването на популациите им.

Соломон Онянго, който работи за организацията Donkey Sanctuary и е основан в Найроби, споделя: " Между 2016 и 2019 година съгласно нашите оценки към половината от кенийските магарета са били заклани за доставяне на търговията с кожи ".

Това са същите животни, които придвижват хора, артикули, вода и храна - гръбнакът на бедните селски общности. Затова мащабът и бързото разгръщане на търговията с кожи разтревожиха деятели и специалисти и накараха доста хора в Кения да вземат участие в демонстрации против търговията с кожи.

Предложението за безсрочна възбрана в цяла Африка е включено в дневния ред на срещата на върха на Африканския съюз, където на 17 и 18 февруари се събират всички държавни водачи.

Размишлявайки върху възможна възбрана в цяла Африка, Стив споделя, че се надява тя да помогне за опазването на животните, " другояче идващото потомство няма да има магарета ".

Но може ли възбраните в Африка и Бразилия просто да реалокират търговията на друго място?

Millions of donkeys killed each year to make medicine
In China, a traditional medicinal remedy that is made with the gelatin in donkey skin is in high demand. It is called Ejiao.
MT
Cc …
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР