За да бъде довършена, магистрала Струма трябва да излезе извън

...
За да бъде довършена, магистрала Струма трябва да излезе извън
Коментари Харесай

Екоминистърът: За да бъде довършена, "Струма" трябва да мине извън Кресненското дефиле

За да бъде довършена, автомагистрала " Струма " би трябвало да излезе отвън Кресненското дефиле. Това разяснява пред Нова телевизия министърът на околната среда Борислав Сандов..

" Опитът на предишни държавни управления да изградят автомагистралата в тази част на дефилето възпира този развой, тъй като съгласно европейските условия това е неприемливо ", сподели министърът и добави, че извеждането на автомагистралата отвън дефилето би улеснило завършването на плана.

Според първичния проект автомагистрала сред София и Солун следваше да има за Олимпийските игри в Атина през 2004 година В продължение на десетилетия обаче се водят разногласия по какъв начин да бъде планиран най-сложният сектор - в региона на дефилето - като в годините е избирано сред тунел, композиция от тунели и виадукти или различно трасе. Последно ръководството на ГЕРБ беше решило в посока към Гърция придвижването да остане през дефилето, а към София да мине по скатовете на Пирин източно от него. Срещу разновидността през дефилето обаче има - проломът е дребна територия - находище за биологични типове от разнообразни групи - пеперуди, влечуги, птици и други, и местообитания, които са редки и предпочитани на европейско равнище.

Сандов сподели, че за бъдещето на плана се водят интензивни диалози сред министерствата на околната среда и на районното развиване и благоустройството. " Има планова процедура на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), надяваме се да стигнем бързо до решение ", добави той.

Министърът напомни, че ГЕРБ беше решила да строи най-сложния и проблематичен сектор с бюджетни средства, до момента в който в случай че аутобанът мине отвън дефилето и екологичните опасности бъдат избегнати, би могло да се употребява европейско финансиране. " ГЕРБ последно предложиха финансиране от страна на страната, което би натоварило прекомерно жителите, а имаме опция за еврофинансиране, в случай че имаме добра Оценка на въздействието върху околната среда, сподели Сандов.

Запитан дали предлаганият от него вид няма да бъде по-скъп, министърът отговори, че би трябвало да се калкулират и изгоди - локалното население ще може да пътува през дефилето като по местен път, а биоразнообразието там, което е извънредно богато, ще бъде непокътнато.

" Подпорната стена " на Алепу би трябвало да бъде рекултивирана

Т. нар. подпорна стена на морския бряг в местността Алепу в община Царево би трябвало да бъде освен съборена, само че и рекултивирана, сподели Сандов. Тази задача е предоставена на районната екоинспекция.

В края на предходната година Върховният административен съд на разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт, представян пред обществеността като " подпорна стена ", предотвратяваща свлачищен развой. Инвеститорът на " Алепу вилидж " обаче тогава сподели, че няма да събори и ще търси правата си отвън България.

Обектът беше упоменат от Сандов като един от образците за действия, поради които новото строителство в 100 метровата зона към морския бряг би трябвало да бъде неразрешено. Заварените случаи ще бъдат прегледани един по един и тези с неизрядни документи ще би трябвало да бъдат спрени. Министърът направи ангажимента, че рестриктивните мерки няма да обиден случаите на заварено състояние. " Имаме прекалено много незаети кревати и все по-малко места за природосъобразен туризъм. Добре е да имаме цялата палитра: не всеки желае да върви на море в хотелска част ", сподели той.

Друга негова концепция е приватизирани в нарушаване на конституцията дюни да бъдат изкупени от страната и да станат още веднъж част от плажната линия. " Върви картирането на дюните. Някой е подкопал конституцията като е продавал българския плаж. Правим проверка и в случай че се наложи, ще бъдат изкупувани назад дюни ", сподели Сандов.

Депозитна система за пластмасите бутилки

Друго желание на министъра е инсталирането на комфортни за потребителите места на машини, които да изкупуват празните пластмасови бутилки. Целта на депозитната система е да се реализира по-голям прогрес при разделното събиране, а хората да получат тласък да ги връщат.

Това обаче значи, че ще се вкара продуктова такса за съдовете, предизвести той. Сега себестойността на една празна пластмасова бутилка е към 0.3 стотинки, а това не подтиква събирането и връщането им. " Това задръства районните депа за боклуци, поради които имаме различен проблем - наказателни процедури ", сподели министърът. В отговор на въпрос той уточни, че размерът на продуктовата такса ще се реши с преценка на това до каква степен би насърчил връщането на амбалажа.

На купувачите на е-автомобили ще се връща до 20% от цената

В новия програмен интервал по оперативната стратегия " Околна среда " са планувани към 30 млн. евро за насърчения за покупка на нови електрически автомобили. Предвижда се персоналната помощ за всеки покупател според от марката да е към 6140 евро или към 20 на 100 от цената на автомобила, сподели министърът. Помощи ще се дават обаче единствено на жителите на обитаеми места с замърсен въздух, какъвто е да вземем за пример Пловдив.

В настоящия програмен интервал са планувани 47 млн. лева, с които общински администрации, общини, учебни заведения, детски градини, които се отопляват с твърди горива или мазут, да преминат на различен вид гориво. Други 120 млн. лева са за семействата в 20 общини с замърсен въздух, които да си подменят отоплителните уреди. " Качеството на въздуха е едно от първите неща, които би трябвало да променим ", акцентира Сандов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР