Южните равнини на Съединените щати сега са в разгара на

...
Южните равнини на Съединените щати сега са в разгара на
Коментари Харесай

Невероятно рядко торнадо, въртящо се в „грешна посока, удари Оклахома

Южните равнини на Съединените щати в този момент са в разгара на „ сезона на торнадото “, който беше белязан от доста рядко събитие, което изненада метеоролозите - откривателите съумяха да следят извънредно рядко торнадо в този район. 

Статистиката демонстрира, че такива удивителни торнада са невероятна необичайност в Северното полукълбо - единствено към 1% от общия брой. Говорим за един от най-необичайните типове торнадо, което се върти по посока на часовниковата стрелка, пише IFLScience.

Вечерта на 30 април мощна гръмотевична стихия, известна още като суперклетка, се реалокира на изток през Оклахома. Суперклетките постоянно са съпроводени от мощни ветрове и огромна градушка, само че те също могат да генерират торнадо. Учените означават, че суперклетката на 30 април е породила доста торнада.

Появата на торнадо сама по себе си не е необикновена, защото торнадото, основано от суперклетки, е измежду най-често срещаните в света. След това обаче се случи нещо рядко: бурята породи доста рядко антициклонално торнадо, въртящо се по посока на часовниковата стрелка.

Обикновено торнадата в Северното полукълбо се въртят назад на часовниковата стрелка, само че в 1% от случаите има редки торнада, които се въртят в противоположна посока. Според анализатора на торнадото Пол Робинсън такива антициклонални торнада нормално са извънредно слаби, само че не и този път.

Meanwhile, this anticyclonic southeast of Loveland, Oklahoma has been ongoing for 20+ minutes with a VROT near 70 knots - certainly one of the most impressive anticyclonic tornadoes in history. You can even see it do a clockwise loop in its track
— Sam Shamburger (@shamnadoes)

Метеоролозите от Националната метеорологична работа (NWS) следиха по какъв начин необикновеното торнадо се опълчва на общоприетото разбиране и остава мощно. Изследователи от NWS по-късно разгласиха изказване, в което се споделя, че бурята е основала " извънредно огромно и рисково " торнадо. За благополучие това се случи най-вече върху земеделска земя и нямаше известия за жертви - единствено доста изкоренени дървета.

Учените означават също, че в един миг торнадото е достигнало доста извънредно положение: то „ съвсем кръжало неподвижно “ или най-малко се е движело извънредно постепенно. Според метеоролога на NWS Рик Смит, извънредно рядко е торнадо да не се движи съвсем, защото нормално те съвсем постоянно се движат там, където се насочва суперклетъчна гръмотевична стихия.

To be clear, in this loop we have a westward moving, dissipating cyclonic tornado AND and newly developed anticyclonic tornado also moving west-southwest with a debris signature. This is so incredibly rare it’s hard to describe.
— Taylor Trogdon (@TTrogdon)

Смит също отбелязва, че това не е единствената чудноватост. Метеоролозите бяха сюрпризирани, че майчината суперклетка създаде „ нередовно поколение “, което в последна сметка се обърна и последва същия път. Изследователите допускат, че двете торнада, нетипични за района, може да са работили по едно и също време.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР