Южна Корея изрази протест срещу дарение на японския премиер Фумио

...
Южна Корея изрази протест срещу дарение на японския премиер Фумио
Коментари Харесай

Южна Корея се ядоса на Япония заради дарение за спорен храм

Южна Корея изрази митинг против подаяние на японския министър председател Фумио Кишида за  с " надълбоко отчаяние " и прикани японските водачи да покажат разкайване за военното минало на страната, оповестява " Ройтерс ".

Светилището е считано от Пекин и Сеул за знак на военната експанзия на Япония в предишното, защото измежду 2,5-те милиона жертви във войната, почетени там, са и 14 японски военновременни водачи, наказани като военнопрестъпници от Съюзническия арбитражен съд.

Минали дарения от японски водачи доведоха до митинги от двете страни.

По-рано през днешния ден Кишида и някои членове на кабинета изпратиха ритуални блага на светилището.
 95 японски депутати посетиха противоречивия храм Ясукуни
95 японски депутати посетиха противоречивия храм Ясукуни

Може да докара до митинги в Азия

" Правителството показва надълбоко отчаяние и страдание, че японските водачи още веднъж изпратиха дарения или посетиха светилището Ясукуни, което популяризира японската нападателна война и уважава военнопрестъпниците ", подчертаха от външното министерство на Южна Корея.

Южна Корея приканва японските водачи " да се изправят лице в лице с историята и да покажат преклонен размисъл и откровено смирение ", което би било значима основа за възстановяване на връзките сред двете страни, допълват от ведомството.

Кишида не е упоменат категорично по име.

, откакто президентът на Южна Корея Юн Сук-йол трансформира в приоритет на външната политика подобряването на съдействието в региона на сигурността с Токио и Вашингтон след встъпването си в служба през 2022 година

Миналата седмица финансовите министри на двете страни се причислиха към министъра на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън за първата тристранна среща на високопоставени финансови чиновници.
 Южна Корея и Япония отново се сдърпаха за противоречиви острови
Южна Корея и Япония отново се сдърпаха за противоречиви острови

Сеул привика японски посланик поради изказване за островите Докдо
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР