Йеменските хути са атакували контейнеровоза MSC Orion с безпилотен самолет

...
Йеменските хути са атакували контейнеровоза MSC Orion с безпилотен самолет
Коментари Харесай

Хутите атакуваха четири кораба в Червено море и в Индийския океан

Йеменските хути са атакували контейнеровоза " MSC Orion " с безпилотен аероплан в Индийския океан в символ на взаимност с палестинците против военните дейности на Израел в Газа.

Плаващият под португалски байрак " MSC Orion " е пътувал сред пристанището в Синеш, Португалия, към Салала в Оман, а записаният му притежател е Zodiac Maritime, оповестява организация " Ройтерс ".

Zodiac е отчасти благосъстоятелност на израелския милиардер Еял Офер.

Свързаната с Иран формация е атакувала и комерсиалния транспортен съд " Cyclades ", както и два американски ескадрени миноносци в Червено море, стана ясно рано във вторник.

По оценка на английската компания за морска сигурност " Амбри " плавателният съд е станал обект на офанзива заради обстоятелството, че компанията, която го оперира, продължава да търгува с Израел.

През март водачът на групировката съобщи, че хутите ще разширят зоната си на набези, с цел да попречат на обвързваните с Израел кораби да преминат през Индийския океан към нос Добра вяра. Това е промененият маршрутът, който доста кораби поеха за отбягване на набези в Червено море.

Йеменските бунтовници направиха серия от офанзиви против търговски кораби в Червено море през последните месеци. Бунтовниците заплашиха, че могат да отвличат плавателни съдове на всеки 12 часа, до момента в който не бъде прекъсната офанзивата на Израел в Газа против оповестената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация " Хамас ".

Червено море е един от най-важните коридори за международната търговия. Повече 10% от интернационалните доставки на нефт минават точно оттова, както и 30% световния пренос на артикули в контейнери.

Избягването на маршрута значи заобикаляне на цяла Африка и удължение на плаването с към 10 дни, което поражда опасения от неустойчивост на международните доставки и риск от повишаване на петрола.

Това принуди някои от най-големите международни петролни и транспортни компании да преустановят преноса по море в региона.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР