Японският министър на земеделието Ичиро Мияшита казва, че Токио се

...
Японският министър на земеделието Ичиро Мияшита казва, че Токио се
Коментари Харесай

Япония се надява да разреши забраната на Китай за морски дарове заради изпускането на отпадъчни води от Фукушима в обхвата на СТО

Японският министър на земеделието Ичиро Мияшита споделя, че Токио се надява да позволи въпроса с китайската възбрана за своите морски блага в границите на Обхват на Световната комерсиална организация

От EILEEN NG Associated Press, 4 октомври 2023 година, 6:42 ч. Китайската възбрана за морски блага след изпускането на пречистени отпадъчни води от нуклеарната централа Fukushima Daiichi в обсега на Световната комерсиална организация, сподели министърът на земеделието Ичиро Мияшита в сряда.

Въпреки многократните уверения, Китай забрани морски блага от Япония незабавно откакто заводът стартира изпускането на обработени радиоактивни отпадъчни води през август. Морските блага съставляват дребна част от общата търговия на Япония, само че възбраната удари мощно експортьорите, защото Китай беше главната дестинация за експорт на японски морски блага.

Японското държавно управление утвърди Спешен фонд от 20,7 милиарда йени (141 милиона долара) през септември, с цел да помогне на експортьорите на морски блага да намерят нови пазари и да финансира държавни покупки на морски блага за краткотрайно заледяване и предпазване. Страната също по този начин ускорява напъните си за облекчение на опасенията за сигурност, защото вторият кръг от изхвърлянето на отпадъчните води би трябвало да стартира в четвъртък. нищожно влияние върху неговите морски блага и селскостопански артикули. Всички данни за взимане на проби от морска вода и риба след стартирането са много под заложените граници за сигурност, сподели той.

„ Не сме решили дали да подадем тъжба (за износа на Китай забрана) към СТО неотложно. Във всеки случай се надяваме да намерим решение в границите на СТО “, сподели той пред кореспонденти, откакто участва на панаир за разпространение на японски миди в търговски център.

Русия също по този начин се оповестява, че обмисля ограничение на износа на морски блага от Япония - решение, което Мияшита сподели, че ще зависи от резултата от данните за взимане на проби и мониторинг. Той сподели, че Япония е подготвена да даде информацията на Русия, с цел да се опълчи на опасенията по отношение на сигурността на морските блага.

Първото изпускане на нуклеарни отпадъчни води стартира на 24 август и завърши на 11 септември. Япония ще стартира своя втори кръг в четвъртък, с цел да изпусне още 7800 метрични тона пречистени отпадъчни води в Тихия океан за 17 дни. Изхвърлянето, което се чака да продължи десетилетия, беше мощно опълчено от риболовни групи и прилежащи страни, в това число Южна Корея, където стотици хора проведоха протестни манифестации.

Мияшита дойде в Малайзия в сряда за среща с министрите на земеделието от Югоизточна Азия.

Малайзия няма проекти да лимитира японския импорт на риба, сподели малайзийският министър на земеделието Мохамад Сабу.

Той сподели, че Малайзия организира прецизни проби и до момента не е разкрил радиоактивен детайл върху риба, импортирана от Япония. „ Така че рибата от Япония е безвредна, апелирам, яжте “, сподели той след срещата си с Мияшита.

Въпреки че вносът на японски морски блага в Малайзия е намалял през август, Мияшита сподели, че продажбите на някои артикули като жълтоопашата риба и замразени миди се увеличи през месеца. За да облекчи опасенията по отношение на сигурността на морските блага, той сподели, че Япония ще организира панаири на храни в чужбина, с цел да разпространява сигурността на своите морски блага и да ускори износа.

„ Надявам се, че доста хората ще научат за усета на японските морски артикули и това ще докара до увеличение на износа, ” добави Мияшита. експортни дестинации в Тайван, Съединените щати, Европа, Близкия изток и някои страни от Югоизточна Азия като Малайзия и Сингапур.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР