Япония получи одобрение от Международната агенция за атомна енергия за

...
Япония получи одобрение от Международната агенция за атомна енергия за
Коментари Харесай

Ядрената катастрофа в АЕЦ Фукушима: ООН разреши на Япония да изпусне обработена радиоактивна вода в океана

Япония получи утвърждение от Международната организация за атомна сила за осъществяване на своя проект да изпусне обработената радиоактивна вода от АЕЦ " Фукушима “ в Тихия океан. МААЕ увери, че това ще има " нищожно " влияние върху околната среда.

Наблюдател на Организация на обединените нации съобщи, че проектът на Япония да изпусне в океана отпадъчните води от разрушената от цунамито атомна централа Фукушима дава отговор на интернационалните стандарти.

Констатациите идват, в миг, в който проектът на Токио среща гневната опозиция на Пекин и Сеул, напомня BBC. 

През 2011 година цунами, провокирано от земетресението с магнитуд 9,0, наводни три реактора на атомната електроцентрала Fukushima Daiichi. Това се счита и за най-тежката нуклеарна злополука в света след Чернобил.

Повече от 150 000 души бяха евакуирани от неразрешена зона към централата, която остава на мястото си. Почистването е коствало на японското държавно управление трилиони йени и може да продължи 40 години. 

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси дойде персонално в Япония във вторник, с цел да се срещне с премиера Фумио Кишида и да показа резултатите от двугодишния обзор на сигурността на Организация на обединените нации във Фукушима.

През май организацията сподели, че националният нуклеарен регулатор Tokyo Electric Power (Tepco) е посочил способността си да прави " точни и прецизни измервания " на количеството радиация, присъстващо в пречистената вода. 

Инсталацията създава 100 куб. м отпадъчни води на ден. Резервоарите на място могат да поберат 1,3 милиона кубически метра. Есперти предизвестяват, че към този момент се изчерпва мястото за предпазване на водата, употребена за изстудяване на нуклеарни реактори във Фукушима. Япония към момента не е оповестила график за изпускането й.

Повечето радиоактивни детайли са филтрирани от водата, като се изключи трития, изотоп на водорода, който мъчно се отделя от водата.

Токио твърди, че водата, която ще бъде изпусната в Тихия океан, която е била обработена с морска вода, има равнища на тритий много под интернационално утвърдените равнища.

Атомните електроцентрали по света постоянно изпускат отпадъчни води с равнища на тритий над тези в пречистената вода от Фукушима, споделя Япония.

Китай обаче остро подлага на критика проекта на Токио и часове преди окончателното решение предизвести МААЕ да не го утвърждава. Южнокорейците, въпреки това, са се запасили с морска сол преди стартирането на водата, заради опасения за сигурността на храните. Риболовните общности във Фукушима също се тормозят, че клиентите ще заобикалят техния улов, макар строгите протоколи за тестване на храни от района.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР