Всветовен мащаб търсенето и предлагането на зърно са останали сравнително

...
Всветовен мащаб търсенето и предлагането на зърно са останали сравнително
Коментари Харесай

Вносът на украинско жито може да спре, зърнопроизводителите с лоби

Всветовен мащаб търсенето и предлагането на зърно са останали относително константи след началото на войната в Украйна. Въпросът е, че част от украинското зърно, което е отивало отвън Европа, в този момент не може да отиде там и влиза в Европа. Най-логично е да има разбъркване на тези потоци и надлежно да се усили износът на европейско зърно за тези трети страни, най-много в Африка. Това не може да стане за месец-два, тъй като тези търговски пластове се наместват по-бавно, разяснява Пламен Димитров от Българско геополитическо сдружение в предаването " Клуб Investor ” с водещ Ивайло Лаков.

Интересното е, че Европейският съюз отпуска средства, с които да бъдат подкрепени земеделците в европейските страни, които са приели украинска селскостопанска продукция, с цел да им бъдат възмездени по някакъв метод загубите.

" От една страна Европейският съюз дава безплатна помощ на Украйна, въпреки това търгува със зърното ѝ и от трета страна дава безплатна финансова помощ на земеделците си, които вероятно са потърпевши от износа на украинското зърно ”, сподели Димитров.  

Във връзка с митингите на зърнопроизводителите против вноса на безмитно зърно от Украйна, Димитров означи, че постоянно би трябвало да отчитаме и обстоятелството, че в Европейския съюз лобито на земеделските производители постоянно е било доста мощно. Не инцидентно доста години селскостопанската политика гълташе съвсем половината от бюджета на Европейски Съюз.

" Това лоби е мощно, има политическо въздействие, то оказва напън и очевидно ще има някакъв резултат ", посочи събеседникът.

Сега виждаме, че европейският комисар по земеделието е споделил, че в случай че Полша и някои други страни от Европейския съюз изискат да се постави преграда пред вноса на украинско зърно, той ще поддържа такова решение.

Той разяснява и повдигнатото обвиняване против някогашния американски президент Доналд Тръмп. " Всичко това е значимо не тъй като е против някогашен президент, а против претендент за идващ президент на Съединените щати. Случващото се не понижава известността на Тръмп измежду гласоподавателите му, а даже в противен случай...Тръмп се обрисува като една вододелна фигура в американската политика, освен в този момент, а в цялото десетилетие ”, добави той.

Що се отнася до решението на Кремъл да разположи тактическо нуклеарно оръжие в Беларус, събеседникът сподели, че това е следващата стъпка на ескалация от страна на Русия.

" Москва се стреми да подвига залозите както може без да стига до края да употребява нуклеарното оръжие. От военно-стратегическа позиция няма кой знае какво значение къде се намират тези нуклеарни бойни глави ”, сподели Димитров.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР