Всичко изглежда подгизнало в столицата на Кения Найроби и извън

...
Всичко изглежда подгизнало в столицата на Кения Найроби и извън
Коментари Харесай

Наводненията в Кения: Голям потоп разкри уязвимостта на Найроби

Всичко наподобява подгизнало в столицата на Кения Найроби и отвън нея, написа „ BBC “.

На пръв взор, като че ли вали дъжд без спиране в продължение на шест седмици и въздействието е опустошително . Досега повече от 120 души са изгубили живота си , в това число минимум 50 при потоп в понеделник в регион на към 60 километра (37 мили) от Найроби. Това е влажният сезон , само че имаше доста повече превалявания от обикновено предстоящото, което се дължи на метеорологичния феномен Ел Ниньо . Реките и канализацията са прелели, пътищата са се трансформирали във водни пътища, а домовете са разрушени. Наводненията в Найроби не са необикновени , само че самият мащаб на тазгодишния потоп разкри дълготрайни проблеми с метода, по който се е развил градът. Ето какво разяснява пред „ BBC “ Алфред Оменя, специалист по градско обмисляне и околна среда:

„ Не можете да се борите с природата. Това не работи по този метод. “

Оменя акцентира, че огромна част от града се намира на върха на заливната равнина на река Найроби, която пресича столицата. Редица други реки и потоци също текат през Найроби. Една вярно развита дренажна система би могла да се оправи със протичащото се, само че защото градът е повишен през предишния век от 100 000 поданици до днешните 4,5 милиона, инфраструктурата не е в положение да удържи. Проблемът се усложнява от това, че по-малко от половината поданици са свързани с канализация . В бедняшките квартали постоянно се срещат открити канали , които преливат при наводняване . Освен това се следи задръстване на канализацията , защото хората изхвърлят битовите си боклуци.

Откритите пространства с времето изчезнаха, защото от ден на ден и повече здания се издигаха в близост през последните години – както в бедните квартали, по този начин и в разрастващите се региони. Тъй като повече бетон покрива земята, има по-малко места за попиване на водата и тя се оттича – претоварвайки канализацията и реките.

„ В резултат на това пътищата са станали част от дренажната система , твърди проф. Оменя.

Той упреква „ безхаберното управление, почнало от колониалните времена “.

По думите му има напълно законно разрешение да се развият непланирани селища към реките, което от време на време нарушава естествения им поток.

Много от бедняшките квартали в града, като Мукуру и Матаре , са издигнати върху маргинална земя около речните долини. Миналата сряда управляващите извадиха дузина тела на хора, които се бяха удавили в река Матаре след проливните дъждове предходната вечер. Вследствие на пороя множеството къщи в региона бяха наводнени , като някои поданици останаха блокирани на покривите на къщите си.

Луксозните парцели също бяха наранени , в това число някои, които не са били склонни към наводнения в предишното. Човекът, който ръководи града, губернаторът на Найроби Джонсън Сакая , удостовери, че равнищата на преваляванията са били доста високи и упрекна похищението върху земята към реките за рецесията с наводненията. Губернаторът към този момент е спрял утвържденията за строителство и разкопки. По-голямата задача обаче може да бъде разчистването или подобряването на бедняшките квартали. Той увери, че държавното управление в действителност има проект за създаване на налични и прилични жилища, само че минали планове за възобновяване не са дали отговор на възходящото търсене. Междувременно жителите са помолени да се реалокират на по-високи места за личната си сигурност.

Президентът Уилям Руто съобщи, че хората, живеещи в рискови региони в страната, ще бъдат преместени на земя, предоставена от Националната младежка работа, до момента в който държавното управление възнамерява дълготрайно решение. Той изясни, че военните и националното държавно управление са били мобилизирани да работят с окръзите в поддръжка на бедстващите .

Съседният окръг Киамбу , елементи от който са в речен басейн и са наранени от наводненията, също разгласи, че ще предприеме ограничения за намаляване на обстановката, в това число инспекции на здания . В предишното постройките в и към града са били разрушавани като метод за справяне с нередовните застройки – само че постоянно с дребен резултат. Някои от разработките в града и покрайнините му бяха подложени на критика, че попречват потока на водата, която по-късно намира пътя си към други региони. Строителството на здания върху влажни зони също е огромен проблем. През 2018 година мултимилионният търговски център South End в Langata и комерсиалният център Ukay в Westlands бяха разрушени като част от акция за възобновяване на влажни зони. Ето какво написа в X депутатът от окръг Найроби Робърт Алай:

„ Сега имаме доста домове, издигнати до толкоз наводнени реки. Стените са се срутили навсякъде… Не се противопоставяйте на природата. Тя ще отвърне на удара. “

Преди последните наводнения Сакая защитаваше развиването посредством строителство на високи здания в някои жилищни региони, като споделяше, че единственият метод Найроби да се развива е да се застроява. Позицията му пристигна на фона на рецензиите, че развиването натоварва към този момент претрупаната инфраструктура . Сега той издаде инструкция за прекъсване на всички утвърждения за строителство с уточнението:

„ … до момента в който не можем да прегледаме всички тези, които са били издадени и не престават да съществуват в града. “

Редица депутати също подлагаха на критика губернатора за ръководството на града , цитирайки рецесията с канализацията и наводненията . Сакая се отбрани, като сподели, че рецензиите са политически стимулирани.

Откровеният сенатор Самсон Черарги от ръководещата коалиция разяснява, че губернаторът не е отговорен, защото:

„ Проблемът, който започнахме през 1963 година, не можете да го разрешите в този момент. “

Някои от проблемите могат да бъдат проследени до произхода на Найроби – което значи „ място с прохладни води “ на езика на масаите – и обстоятелството, че не се е считало за уместно място за живеене на огромен брой хора. Започва като железопътно хранилище под английските колониални управляващи в края на 1890 година Инженерите, които са работили на обекта, нарекоха региона „ тресавище “, с подгизнала земя и „ нехигиенични условия “ .

Години по-късно колониалният чиновник сър Чарлз Елиът сподели, че Найроби се намира в „ меланхолия с доста тъничък пласт почва или канара. Почвата е била напоена с вода през по-голямата част от годината “ . Въпреки това градът се трансформира в прелъстителен град с хубаво време, доста зеленина и народен парк .

Проблемът с отводняването обаче продължава. Първоначалният общоприет проект на колониалните управляващи взе под внимание разположението на земята и създаде ограничения за попречване на бедствия . Имаше минимум два други проекта след оповестяването на независимостта до този миг, само че множеството от тях не бяха изпълнени.

Наводненията през този сезон демонстрират, че защото преваляванията могат да станат по-интензивни вследствие на изменението на климата , е незабавно нужен нов проект, счита проф. Оменя и добавя:

„ Но елементарният гражданин на града е оставен да почиства, надявайки се дъждовете да понижат. “

Кения отсрочва отварянето на учебните заведения поради наводненията, които взеха близо 100 жертви

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР