„Всичките пари на света“ е постижение в седмото изкуство на

...
„Всичките пари на света“ е постижение в седмото изкуство на
Коментари Харесай

Колко струват „Всичките пари на света“

„ Всичките пари на света “ е достижение в седмото изкуство на 21-ви век. И е достижение в доста повече от един аспект.

Постижение е от позиция на продукцията,

която срещна голям брой спънки след отстраняването на Кевин Спейси от проекта; достижение е от позиция на режисурата на сър Ридли Скот и на професионализма му през проблематичните моменти от снимачния процес; достижение е и от позиция на актьорското майсторство, показано от Кристофър Плъмър в ролята на Джон Пол Гети.

Да, това е същият този филм, чийто снимачен развой лиши естествените за подобен план три месеца и половина, завърши през август и по-късно трябваше да бъде презаснет с нов артист в ролята на Кевин Спейси, против който бяха повдигнати многочислени обвинявания в полово посягане.
 Кристофър Плъмър в ролята на Джон Пол Гети Кристофър Плъмър в ролята на Джон Пол Гети
Изрязват Кевин Спейси от подготвен филм с премиера по Коледа

Актьор съпостави Спейси с Уайнстийн, брат му го отбрани

Но тук имам намерение да се концентрирам върху самия филм и неговите достолепия, защото те не са по никакъв начин малко. Водещото измежду тях е точно Кристофър Плъмър в ролята на Джон Пол Гети.

Актьорът се трансформира в най-възрастния номиниран за „ Оскар “ човек

в историята на премиите на възраст от 88 година

Приятните изненади и познатите герои измежду номинациите за "Оскар "

Обвиниха в плагиатство филм с 13 номинации за "Оскар "

Плъмър изиграва Гети с престиж и тежест, каквито са изцяло непостижими за Кевин Спейси, артист, спечелил и двете си награди „ Оскар “, респективно за „ Обичайните обвинени “ и за „ Американски прелести “, за осъществявания на функции на мъже със средностатистически и даже неугледен тип.

Ролята на Гети изисква напълно друго екранно наличие, с каквото Плъмър просто е роден.

Допълнителен фактор в интерес на по-възрастния от двамата артисти е и неналичието на потребност от тежък старешки грим, с какъвто Спейси бе показан в истинския филмов откъс за кино лентата, който излезе преди разкритията против него. Плъмър споделя фрапираща физическа аналогия с героя си, забележима на редица колажи, налични в интернет.

Изумителна е и силата, с която 88-годишният артист илюстрира Гети в по-ранните му години.

Твърдостта във всяка негова имитация, непреклонната воля, изразена през езика на тялото и стоманените мимики, пасват на заложената в сюжета роля до съвършенство.

Историята се концентрира над отвличането на младия внук на Гети от италиански похитители, които желаят за момчето откуп на стойност от 17 милиона $, които милиардерът, именит със скъперническия си манталитет, изрично отхвърля да заплати дълго време. Главната героиня в действителност се играе от Мишел Уилямс и е майката на младежа.

В ролята си актрисата постоянно преиграва и прекалено много залага на едни и същи реакции, с цел да илюстрира напрежението и съмненията, през които минава героинята ѝ. Нейният екранен контрапункт е героят на Марк Уолбърг, спокоен и балансиран през съвсем цялото си екранно време.

Марк Уолбърг подари милион и половина $

Всъщност единственият миг, в който героят на Уолбърг губи хладнокръвие и си разрешава да употребява по-груб език и по-настъпателен звук, демонстрира за какво тъкмо артистът от Бостън, номиниран за „ Оскар “ за пиперливото си преобразяване в „ От другата страна “ на Мартин Скорсезе преди 11 години, е получил ролята, а не кой и да е различен негов сътрудник.

Но настрана от актьорския състав, в който изпъква още чаровният французин Роман Дюри в ролята на италиански престъпник със сърце от злато,

филмът засвидетелства високо равнище поради режисурата и сюжета.

Лентата си разрешава да драматизира верните моменти от действието за повишение на напрежението и реализиране на закономерна за жанра на трилъра кулминационна точка. Зад камерата пък сър Ридли Скот командва зрителското внимание като умел кукловод, скривайки в един миг ликвидиране и показвайки в различен миг гротескното изрязване на ухото на Гети-младши. Но оттатък образните и повествователни трикове, оттатък даже съвършения кастинг, Скот изумява най-много с дисциплината и професионализма си.

На възраст от тъкмо 80 година, именитият режисьор е съумял да снима всички подиуми с Кристофър Плъмър в границите на девет дни в края на ноември и да приключи кино лентата си преди Коледа. Същевременно в наши дни продукции с шест пъти по-голям бюджет като „ Лигата на справедливостта “ се снимат приблизително по 6-7 месеца, плюс спомагателни фотоси от по още 2 месеца, и в последна сметка се появяват на огромния екран в призрачен кинематографичен тип.

Точно по тази причина и считам, че „ Всичките пари на света “ си коства парите, с цел да се гледа на кино – съдържа номинирано за „ Оскар “ актьорско показване, има много по-приятен кинематографичен тип и не е коствал 300 милиона $. Силно ви го предлагам.

Четете още за кино:

Хамелеонът Гари Олдман и паметните му функции в фотоси

„ Без последна спирка “ в новия трилър с Лиам Нийсън

„ Джуманджи “ – занимателната опция в киносалона

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР