Всеки ден цената на газа в Европа продължава да расте

...
Всеки ден цената на газа в Европа продължава да расте
Коментари Харесай

Нов рекорд на европейския газов пазар

Всеки ден цената на газа в Европа продължава да пораства и да доближава нови върховете. 

Цената на ноемврийските фючърси на газа по показателя TTF на ICE Futures удари нов връх – 91.49 евро за MWh, което е растеж от 4.899 % над цената при затварянето на предходната сесия. Това е над 1103 $ за 1000 куб м. 

Тази заран цената на ICE започва от 87.31 евро за MWh. Така още със старта цената потегли от равнището от над 1050 $ за 1000 куб м. 

Общо за септември междинната цена по контракта ден напред на газовия хъб TTF се пресмята на 759 $ за 1000 куб м. 

По-рано през вчерашния ден фючърсите на азиатския спот LNG показател JKM Platts добави още 23 $ – до 1071 $ за 1000 куб м. 

Цените на тока и газа са разследване от икономическото възобновяване и извънредно ниско предложение

Увеличаването на цените на електричеството и природния газ, което следим сега, се дължи на нарасналото търсене след регистрирания спад по време на пандемията от коронавирус. Това съобщи европейският комисар Марош Шефчович, представен от ДПА.

Тази наклонност по думите му е допълнена от извънредно ниско предложение.

Цените на едро на природния газ порастват от месеци, а цената на електричеството също се увеличи доста. Тези резултати бяха усетени от потребителите в доста страни.

Испания съобщи на среща на икономическите министри от Европейски Съюз, че желае да се сътвори платформа за взаимно пазаруване на газ за понижаване на цените.

Няколко евродепутати наскоро показаха съмнение, че съветският снабдител " Газпром " отхвърля да се ангажира с доставки по към този момент съществуващи газопроводи. Те упрекват Русия, че пробва посредством налагане на високи цени да окаже напън да се вкара бързо в употреба противоречивият газопровод " Северен поток 2 ".

Кремъл и " Газпром " отхвърлят да става дума за съзнателно манипулиране на пазара.

Ново поскъпване на естествения газ през октомври и у нас 

В момента той коства 69,40, а предлагането е да стане 80,28  или малко над 16 %.

На намерено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране в профилиран състав „ Енергетика “ разиска отчет по отношение на импортираното заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цена за октомври, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

След разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, в отчета на КЕВР се предлага цената на естествения газ от 1 октомври да бъде в размер на 80,28 лева./MWh  (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния месец септември одобрената от регулатора цена е 69,40 лева./MWh.  

На откритото съвещание изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ ЕАД Николай Павлов изнесе подробна информация за ценовите трендове на европейските газови пазари. В резултат на нарасналото търсене заради възобновяване на европейските стопански системи от началото на 2021 година цената на синьото гориво е отбелязала рекорден растеж.

Независимо от отрицателните трендове цената, която „ Булгаргаз “ ЕАД предлага за българските консуматори е с 20-25% по-ниска от цените на европейските пазари, съобщи Николай Павлов.

Това се дължи на закупуваните количества по двата контракта, което основава опция сдружението да реализира резистентен микс, който да подсигурява оптимално съответствие сред цена, сигурност и непрекъснатост на доставките.

По калкулации на сдружението от началото на годината до момента българските потребители са заплатили 140 млн. лв. по-малко в съпоставяне с потребителите в Европа, а за цялата 2021 година предстоящото ценово преимущество за българската промишленост заради по-ниските доставни цени се чака да доближи към 400 млн. лв..

В умозаключение той означи, че количествата природен газ за есенно-зимния сезон са обезпечени, защото нагнетяването на гориво в ПГХ Чирен върви по проект и няма да се стигне до дефицит.

По мотив на изнесените от „ Булгаргаз “ ЕАД данни ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов удостовери, че фактически цените за българските консуматори са с 20 на 100 по-ниски от цените на европейските газови пазари.

Той изрази упованието, че нагнетяваните количества в ПГХ Чирен ще основат нужната сигурност за потребителите. Като различен фактор, който може да промени ценовия тренд, ръководителят на КЕВР уточни формалните изказвания от съветска страна през последните дни, че „ Газпром “ има подготвеност да усили доставките за Европа, което може да докара до по-благоприятни цени на природния газ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР