Всеки ден чуваме за нови цифрови технологии, чуваме и обещанията,

...
Всеки ден чуваме за нови цифрови технологии, чуваме и обещанията,
Коментари Харесай

Дигиталната революция в Косово: една история на успеха

Всеки ден чуваме за нови цифрови технологии, чуваме и обещанията, които идват с тях. Дигиталният свят може да реши доста проблеми и постоянно го прави. Но постоянно забравяме, че милиарди хора в никакъв случай не са употребявали интернет. А за какво не са? Защото в никакъв случай не са имали достъп до него.

Повечето хора без достъп до цифрови технологии живеят в разрастващи се страни, където високоскоростният интернет е географски локализирана привилегия, която малко на брой могат да си разрешат. Косово обаче съумя. Успешният план за цифрова стопанска система на страната обезпечи еднакъв достъп до цифрови благоприятни условия за всички, оповестяват специалистите от онлайн изданието на Световната банка.

Косово, която е една от най-бедните страни в Европа, е доказателство за това, че няма нищо невероятно. През 2018 година там стартира осъществяването на петгодишния план за цифрова стопанска система на Косово, наименуван KODE, с поддръжката на Световната банка.
 Косово влага €152 милиона в цифровизация
Малката балканска страна, която ще влага €152 милиона в цифровизация

Да 2030-а година

Неговата цел беше елементарна, само че ясна и безапелационна: да се подсигурява, че косовските поданици, живеещи на всички места в страната, ще имат еднакъв достъп до цифрови благоприятни условия, било то за работа, обучение, обществени услуги или развлечение.

Една цифрова история на триумфа

Проектът е сполучлив. Днес, през 2024 година, съвсем всеки човек в Косово употребява интернет, а броят на клиентите на закрепени широколентови услуги е един от най-високите в Европа.

Програмата притегли вложения от частния бранш даже в селата, където преди този момент малко на брой се осмеляваха да влагат. Днпес обаче доста хора се връщат в селата от градовете, тъй като там интернет е по-добър - нещо, което беше изключително привлекателно по време на пандемията от Covid-19.
 Снимка 498268
Източник:

Свързване на всяко село с интернет

Един от финансовите специалисти на Световната банка споделя по какъв начин на 21 март 2023 година е отишъл с колата до отдалечено, картинно косовско село в североизточната част на страната, с цел да взе участие в събитие, отбелязващо голямо достижение - свързване на последното село в страната с високоскоростен интернет.

Времето е студено и дъждовно, само че всички хора са изпълнени с наслада и горделивост. Децата от локалното учебно заведение тичат в близост в черни блузи с надпис " Свързано Косово ", до момента в който политици, селски водачи и интернет оператори гордо приказват за това достижение.

Световната банка и представители на държавното управление с общи старания натиснаха един голям алегоричен бутон, с цел да обезпечат широколентов достъп до последното несвързано село в страната.

Как Косово реализира " съгласуваност за всички "?

Проектът KODE даде еднократни безплатни заплащания на интернет оператори за създаване на техните мрежи в села без интернет. Само част от разноските са покрити от управляващите и Световната банка, останалата част е платена от интернет операторите.

От въпросните съфинансирани мрежи се изисква да доставят високоскоростен интернет (100 Mbps) до всяка къща, учебно заведение и здравен център. Цените също са контролирани - те трябваше да бъдат същите като в градовете.

Правителството даде грантове на интернет оператори с най-евтините мрежови решения. Конкуренцията е жестока, тъй като в Косово има повече от 60 оператора, доста от които са локални компании.

От тях, 21 оператори печелят най-малко една безплатна помощ. Благодарение на конкуренцията съвсем всяка безплатна помощ е по-малка от плануваната, което довежда до икономии в размер на 40 %.

Освен това, доста безвъзмездното финансиране се дава по едно и също време, което придвижва построяването на мрежата по-бързо.

И защото програмата доближи до по-отдалечени села, държавното управление предложи по-големи дотации, с цел да доближи до тях - до 80 %.

" Добре изхарчени пари "

Както споделя един локален оператор, " това са добре изхарчени пари ".

Всяка безплатна помощ води до нови клиенти и прави допустимо наемането на повече хора. Всяко такова наемане носи нова работа с положително качество в селските региони на Косово и подтиква локалната стопанска система. Така даже отдалечените села процъфтяват счрез новата съгласуваност.

Добрият интернет е избавление за локалната туристическа промишленост, както и за други бизнеси в страната. Още повече, че това е от решаващо значение за популацията като цяло по време на локдауните по време на пандемията.

Хората имат опция да получават обществени услуги, да се съветват с лекари, а децата могат да продължат образованието си онлайн.

Конкуренцията несъмнено е фактор, който способства за успеваемост на процеса. Същото прави и стимулираният и дипломиран екип в локалното Министерството на стопанската система. Сега страната е подготвена да продължи напред на цифровия фронт. И евентуално ще се оправи добре.
 Косово стремително постанова еврото... и разгневи сърбите
Косово стремително постанова еврото... и разгневи сърбите

Единната валута придобива на процедура формален статут за сметка на динара
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР