Всеки блок задължително трябва да има банкова сметка, а професионалният

...
Всеки блок задължително трябва да има банкова сметка, а професионалният
Коментари Харесай

Всеки блок - с банкова сметка и висшист домоуправител

Всеки блок наложително би трябвало да има банкова сметка, а професионалният домоуправител е наложително да бъде с висше обучение. Освен това общите събрания към този момент ще могат да се организират и онлайн. Това са единствено част от измененията в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС), готови от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и оповестени за публично разискване.
Целта на измененията е да се улесни достъпът до средства за енергийно възобновяване в многофамилни жилищни здания. Те се вършат в осъществяване на промяна " Улесняване и повишение успеваемостта на вложения ", която е залегнала в Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Имат отношение към осъществяването на план " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване ", по който са заложени 1,4 милиарда лв. с Данък добавена стойност за по този начин добре познатото саниране на частни жилищни здания.
За да се улеснят вложенията за енергийна успеваемост в многофамилните жилищни здания, всяка етажна благосъстоятелност би трябвало да има банкова сметка със особено предопределение за събиране на средства за ръководство и поддръжка на общите елементи на постройката. Със събраните пари ще се разпорежда ръководителят на управителния съвет на етажната благосъстоятелност, така наречен шеф. Това ще става въз основа на решение, признато от общото заседание на етажната благосъстоятелност.
Променя се и методът на осъществяване на общо заседание на притежателите. В категорично изброени в закона случаи се планува опция общото заседание да се организира посредством онлайн връзка, а освен присъствено, както е в този момент. 
Въвежда се обвързване всеки притежател или този, който живее в жилището, в период до 15 дни от придобиване правото на благосъстоятелност или използването на жилището да подаде декларация за регистриране в книгата на етажната благосъстоятелност на съответните данни. Ако не го направи, го заплашва санкция от 50 до 250 лева за физическо лице и от 100 до 500 лева - за юридическо лице.
Професионалните домоуправители ще би трябвало да имат приключено висше обучение и минимум 3 години професионален опит. Те би трябвало да не са осъждани за съзнателно закононарушение от общ темперамент и да не са лишени от право да заемат материалноотговорна служба, плануват още измененията.
 
 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР