Все повече пациенти с онкологични заболявания търсят психологическа помощ. Разпознават

...
Все повече пациенти с онкологични заболявания търсят психологическа помощ. Разпознават
Коментари Харесай

Във Варна все повече пациенти с онкологични заболявания търсят психологическа помощ

Все повече пациенти с онкологични болести търсят психическа помощ. Разпознават добре своите прочувствени премеждия и осъзнават, че квалифицираната помощ дава опция да бъдат себе си без да страдат от тревогата, че може да бъдат наказани и подложени на критика за своите прекарвания.

Това сподели психологът Гергана Иванова от Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести. Тя взе участие в осведомителна среща на сдружението „ Жените в онокологията “ – България, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Организацията даде безвъзмездни перуки за пациентки с рак. На дамите, диагностицирани с подлото заболяване, бе подарена и специфична козметика, помагаща в грижата за кожата при лъчетерапия и химиотерапия. Козметичните артикули се дават гратис и на единственото у нас „ Училище за грим “, което оказва помощ на онкоболните дами.

Освен самите пациенти доста постоянно и техните близки се нуждаят от психическа помощ и се възползват от такава. Имат потребност да научат по какъв начин да поддържат своя непосредствен, който е измъчен.

„ Българинът се научи да търси психическа помощ и да разпознава своите прочувствени премеждия. Научи се да схваща, че приятелят не е задоволителен за такива момента. Научи се да схваща, че квалифицираната помощ дава опция да бъде себе си без да страда от тревогата, че може да бъде осъждан и подложен на критика за своите прекарвания. Много постоянно околните споделят на болния, че просто би трябвало да се стегне, само че в действителност човек има потребност да поговори за страховете си, за тъгата си. Всеки човек има потребност да поплаче умерено. Понякога споделят, че не си разрешават да се разплачат пред близките, тъй като това ще ги разстрои. Попадат в цикъл на взаимозависимост, че тяхната тревога ще се отрази и на останалите. Така паниките остават недоизказани “, изясни психологът.
Впечатленията на експерта са, че повече помощ търсят дамите. Мъжете обаче също имат потребност, тъй като страданието няма пол.

Спрямо възрастта на детето е друг и методът за съобщаване за протичащото се с болен в фамилията.

„ Добре е родителят първо да поработи със своите страсти, с цел да може да бъде допустимо най -овладян, когато приказва с детето и му споделя за протичащото се. Детето се приготвя съответно, участвайки в процеса. Родителите би трябвало съответно да посрещат въпросите на детето “, изясни психологът.
Според лъчетерапевтът в СБАЛОЗ „ Д-р Марко Марков “ доктор Христина Ивановска случаите на диагностициран рак се усилват и то при по-млади хора.

Д-р Ивановска е безапелационна, че психическото положение на пациентите по време на лекуването е доста значимо за триумфа му.

„ Войната е сред лекаря и заболяването. На чиято страна застане пациентът нормално той печели. Много значимо е да има саратник до себе си и той да е с издигнат дух. Ние сме едно от дребното лечебни заведения, които предлагаме и психосоциална поддръжка. Това е част от онкологичното лекуване в международен мащаб. В България доста малко внимание се обръща на тази част от лекуването. Всеки пациент по личен метод претърпява прогнозата и лекуването. След 1 – 2 визити на психолог вижда, че фактически се отразява добре. Суетата и външният тип на дамата са доста значими. Гледаме по всевъзможен метод да облекчим психическото страдалчество на околните и на дамите. Те имат потребност да се усещат добре. Затова се предлага помощ и в грижата за външния тип “, сподели медикът.
Тя добави, че нормално пациентите се усещат добре и лекарите поучават да не трансформират метода си на живот и навиците, с цел да се усещат качествени хора.

„ Много постоянно ракът няма признаци, дискомфортът от лекуването е краткотраен и за няколко дни. Начинът на живот, обществените контакти, поддръжката и външната хубост, вътрешната е доста значима. Много е значимо да има с кого да споделиш. Ефектът от тази помощ е забележим още по време на лекуване. Има пациенти, които външно наподобява, че всичко е наред, само че ние знаем, че не е по този начин. Насочваме ги към психолог с концепцията да си поговорят веднъж и да преценяват дали имат потребност. Винаги търсят повторна среща “, сподели доктор Ивановска.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР