Все повече непълнолетни се хващат на работа. Това показват данни

...
Все повече непълнолетни се хващат на работа. Това показват данни
Коментари Харесай

Главна инспекция по труда: Все повече тийнейджъри предпочитат работата вместо училището

Все повече малолетни се хващат на работа. Това демонстрират данни от изпълнителната организация " Главна ревизия по труда ”. Според статистиката за миналата 2018 година са подадени над 8 хиляди молби за наемане на работа на лица до 18-годишна възраст, написа Novini.bg.

``
реклама

Поводът за повдигането на тематиката е Световният ден против детския труд, който се отбелязва всяка година на 12 юни от Международната организация на труда. В международен мащаб близо 152 милиона деца са на трудовия пазар вместо да вървят на учебно заведение. Затова и мотото на Световния ден против детския труд е “Децата не би трябвало да работят на полето, а за фантазиите си ”.

Най-много малолетни лица се наемат в стопански действия: " Ресторантьорство " ; " Хотелиерство " и " Търговия на дребно ".

Според българското законодателство право на работа при експлицитното разрешение на родител имат лица, навършили 16 години. Трудът на малолетни е строго неразрешен от закона, изясняват от ГИТ.

Затова и организацията следи строго ситуацията на трудовия пазар в България. За 2018 година са били установени 116 нарушавания, изясняват от “Главна ревизия по труда ”.

Когато контролните органи на Агенцията открият такива случаи, те подават сигнал до Прокуратурата. При нужда се алармират и други органи за протекция на детето, както и районните ръководства по обучение за определяне дали децата посещават учебно заведение и за предприемане на ограничения за връщането им в час.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР