Все повече чужди думи навлизат в българския език, а процесът

...
Все повече чужди думи навлизат в българския език, а процесът
Коментари Харесай

Езиковед: Използването на чуждици е признак за слаба езикова култура

Все повече непознати думи навлизат в българския език, а процесът се форсира с потреблението на повече нови технологии и  обществени мрежи . Чуждиците са най-вече от британски език и постоянно нямат сходство в родната ни тирада.

Темата разяснява езиковедът от Софийския университет /СУ/ доцент Владислав Миланов пред „ Bulgaria ON AIR “. Според него навлизането на непознати думи е натурален метод един език да бъде обогатен. Те обаче могат да бъдат употребявани и поради други фактори, като предпочитание за подражаване или с мисълта да изглеждаме по-престижно в очите на другите.

„ Това е псевдоначетеност, приказва за слаба речева просвета и за пренебрежение към родния език. Нека я ограничаваме тази тирада, дано се опитваме да използваме думи, които обогатяват българското “, прикани доцент Миланов.

По думите му е значимо един човек с висока езикова просвета да познава и употребява родния си език в оригинал, тъй като това е същинско благосъстояние . Много от сънародниците ни обаче са привикнали да поддържат връзка разговорно , минават елементарно на „ ти “ и постоянно избират да обидят събеседника си, вместо да го убедят в личната си догадка със силата на причините .

Доц. Миланов разяснява и речта на политиците, като ги прикани преди всичко да бъдат откровени и честни през думите си , да показват богата мисъл, а тезите им да бъдат подплатени със силата на изразните средства .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР