Връзка от обувка, частично изгоряла автомобилна гума, капачка от туба

...
Връзка от обувка, частично изгоряла автомобилна гума, капачка от туба
Коментари Харесай

Очаква се финалът на делото за палежа пред дома на бургаския фоторепортер да бъде на 30 май

Връзка от обувка, отчасти изгоряла автомобилна гума , капачка от туба от минерална вода, пластмасова стопилка – това бяха част от доказателствата , които арбитър Петя Георгиева персонално прегледа с експерт в правосъдна зала 3 на Окръжен съд-Бургас, където се гледаше делото против Петър Биберов , Данаил Стефанов и Румен Янакиев , обвинени в съучастничество в палеж на автомобилна гума пред дома на бургаския фоторепортер Борислав Пенков в ж.к. „ Зорница “ .

Припомняме, че сигнал за случая е бил получен към 03:30 часа на 14 октомври 2018 година в Пето Районно ръководство. Той е бил за пожар във вход на бл. 1 в к-с „ Зорница “ . Установено било, че огнената буря е провокирана посредством подпалване на част от автомобилна гума, сложена пред входната врата на апартамент, населяван от фоторепортера на в. „ Черноморски фар “. Изгоряло е близко разположеното ел. табло с 15 електромера , както и ел. инсталацията на входа .

Днешното съвещание стартира с разпит на експерт , а точно по какъв начин е изготвило оценката на парцела и по какъв начин е оценило цената на нанесените вреди вследствие на палежа. Вещото лице изясни, че е направила оглед на електрическото табло, на общите елементи от етажната благосъстоятелност и на жилището. По думите й някои от движимостите, посочени като наранени от пожара, ги е видяла персонално , а други – не . Сред видяното са първите 3 позиции , както ги разказа тя, а точно – обгорялата врата , ламинат и мазилка .

По време на разпита на второто експерт , обвързвано с пожаро-аварийната сигурност, арбитър Георгиева персонално отвори и се срещна с част от доказателствата . Това не е казус в правосъдната процедура, само че се случва рядко. Първото беше автомобилната гума , сложена пред вратата на Пенков. По време на огледа юристът на подсъдимите насочи въпрос към вещото лице, а точно – „ Каква е била приблизителната температура на горене? “ . Отговорът беше – „ Температурата на горене на каучука е над 1000 градуса “.

Веднага по-късно беше огледана и връзка от обувка . Припомняме, че това е основно доказателство – твърди се, че връзката е била вързана за шишето със запалителна течност, намерено пред входната врата на журналиста. Като върху нея е бил открит ДНК материал на един от обвинените. По този мотив юристът на подсъдимите попита вещото лице дали е допустимо при над 1000 градуса тази връзка изобщо да оцелее . Тогава то отвърна, че е от голяма важност къде се е намирала и в случай че е била наоколо до гумата – това не било допустимо.

Защитата настоя специалистът да огледа деликатно връзката , като тогава той разяснява, че тя е обгоряла единствено в двата си края , само че не и по дължината си. Адвокатът попита дали това може да се получи и вследствие на запалване от запалка, като вещото лице удостовери: „ Възможно е и от запалване на запалка да се получи този резултат. “

Обсъдени бяха още обгорени етикети , а за капачка от туба беше маркирано: „ Върху нея няма топлинно влияние от пожар. Тя не е била подложена на горене. “

За втората връзка , посочена като доказателство, стана ясно, че тя е била свалене от панталона на Данаил Стефанов по време на ареста му. По този мотив в края на съвещанието той изиска да даде частични пояснения, а точно:

„ Служителите на реда влязоха в дома ми към 07:00 часа сутринта. Взеха връзката от долницата на панталона ми, който нося у дома. Нямаше поемни лица. Тогава единият служител на реда се обади на началника си, показвайки връзката и го попита: „ Това става ли? “. Отговорът беше: „ Да, става. “ Всичко се случи и пред очите на първата ми жена. Искам правдивост. Не съм света вода, само че нещо, когато не е както би трябвало, не е добре… “

Биберов и Янакиев отхвърлиха да дават пояснения.

Очаква се финалът на делото да бъде на 30 май .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР