Водещият кандидат на Съюз 90/Зелените в изборите, през уикенда, заяви,

...
Водещият кандидат на Съюз 90/Зелените в изборите, през уикенда, заяви,
Коментари Харесай

Сътресения в германската партия "Зелените" след поражението на изборите в Бремен

Водещият претендент на " Съюз 90/Зелените " в изборите, през уикенда, съобщи, че вотът е посочил, че тя няма да взе участие в идващото провинциално държавно управление, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Като водещ претендент си направих извода от резултата през вчерашния ден и през идващия законодателен мандат няма да съм сенатор ", сподели в понеделник Майке Шефер, някогашен сенатор по околната среда и подвижност.

Изборите в най-малката немска провинция бяха " трагично " проваляне, призна съпредседателят на локалното посланичество на " Зелените " Флориан Пфефер.

Действащият кмет на Бремен Андреас Бовеншулте, претендент на изборите от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц, завоюва неделните избори с огромна преднина.
Според последните резултати на изборната комисия в провинцията " Зелените " са събрали 11.7% от гласовете на гласоподавателите, което е най-лошото им показване в Бремен от 20 години. На парламентарните избори през 2019 година те съумяха да съберат 17.4%. Отвъд локалните провокации обаче " Зелените " срещат провокации и на федерално равнище. Те ръководят в коалиция с лявоцентристката ГСДП на Шолц и Свободната демократическа партия (СДП), насочена в интерес на бизнеса. От предходната година " Зелените " доста изгубиха позиции в националните изследвания.

Една от аргументите е недоволството, провокирано от проектозакона на министъра на стопанската система Роберт Хабек, обвързван с инсталирането на термопомпи. Според закона инсталирането на нови газови и петролни отоплителни системи в Германия още от 2024 година

Много хора се опасяват от допустимо повишаване на цените, макар че няма проект за наложителна промяна на съществуващите отоплителни системи.

Друга причина са обвиняванията в шуробаджанащина, отправени против държавния секретар в министерството на стопанската система и непосредствен съдружник на Хабек - Патрик Грайхен.

Според изследване, извършено от " Югав ", рейтингът на Хабек внезапно пада. От юни 2022 година утвърждението му измежду жителите е паднало от 50% на 27%.

" Роберт Хабек, поваленият любим ", написа колумнистът Йозеф Вагнер във вестника " Билд ".

Рейтингът на министъра на външните работи Аналена Бербок от " Зелените " също е занижен, макар че не колкото този на Хабек.

" Нямахме попътен вятър на федерално равнище, там има аргументи за това ", сподели водачът на " Зелените " Омид Нурипур в нощта на изборите.

Не е ясно дали Бовеншулте ще има потребност от поддръжката на " Зелените ", с цел да образува съдружно държавно управление в Бремен. Коалиция сред ГСДП и социалдемократите също е вероятен вид.

Също толкоз неразбираемо е по какъв начин ще се отрази загубата на " Зелените " в Бремен на обединението на Шолц в Берлин.

" Зелените " и СДП, които съгласно изследвания едвам преодоляха 5-процентната преграда за наново влизане в Народното събрание, в този момент желаят да усилят позициите си.
Резултат от избори с подобен дисбаланс - ГСДП като победител, СДП и " Зелените " с разтърсени позиции - може да бъде рисков за стабилността на обединението. " Като цяло, ние тук, в Берлин, в държавното управление, би трябвало да забележим по какъв начин можем да подобрим нещата ", съобщи водачът на ГСДП Ларс Клингбайл.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР