Водещ генетик, организирал конференцията, на която китайският учен Хъ Цзянкуей

...
Водещ генетик, организирал конференцията, на която китайският учен Хъ Цзянкуей
Коментари Харесай

Водещ генетик разкритикува създателя на генно редактираните бебета

Водещ генетик, провел конференцията, на която китайският академик Хъ Цзянкуей заяви, че е основал първите генно редактирани бебета, го порица, че е изложил на заплаха живота им, както и че не е дипломиран биолог, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Робин Ловел-Бадж - уредник на конференцията през ноември 2018 година, на която китаецът Хъ Цзянкуей показа създаването си, го разказа като богат човек с " голямо его ", който " желае да направи нещо, което мисли, че ще промени света ".

Хъ Цзянкуей е доцент в Южния научно-технологичен институт в Шънчжън, Китай. Той провокира вълна от научни и етични диспути, когато сподели, че е употребявал технологията CRISPR-Cas9, с цел да промени гените на ембриони на две близначки, родени през ноември предходната година, за това да ги защищити от вероятно заразяване с ХИВ.

Хиляди учени от целия свят и китайските управляващи осъдиха Хъ. Китайските управляващи проверяват случая и са спрели този тип проучвания.

Ловел-Бадж е професор и специалист по генетика в английския институт " Франсис Крик ". Той сподели пред публицисти в Лондон, че е невероятно да бъде разбрано какво в реалност е направил Хъ Цзянкуей.

" Ако това е правилно (че е редактирал геномите, както твърди), тогава е допустимо да е изложил на риск живота на децата. Никой не знае какво ще създадат тези разновидности " - изясни Ловел-Бадж.

Британският генетик сподели, че е поканил Хъ Цзянкуей на конференцията, отдадена на редактирането на човешкия геном, откакто чул в научни кръгове, че той " приготвя нещо ". Ловел-Бадж се надявал, че когато Хъ Цзянкуей беседва със експерти, ще се замисли и ще " обуздае стремежите си ". Всички специалисти, с които Хъ авансово е обсъждал опита си, са го разубеждавали, само че очевидно е било прекомерно късно.

В навечерието на конференцията Ловел-Бадж е провел незабавна среща с Хъ Цзянкуей.

" Той мислеше, че прави положително и велико дело - сподели Ловел-Бадж. Но той " няма съществена подготовка по биология " и опитите, които твърди, че е направил, " подценяват всички правила за осъществяване на клинични тествания или клинични опити ".

" Той несъмнено би трябвало да бъде спрян още веднъж да направи нещо такова " - съобщи Ловел-Бадж.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР