Вместо традиционното агнешко опитайте този ароматен и изтънчен вариант, няма

...
Вместо традиционното агнешко опитайте този ароматен и изтънчен вариант, няма
Коментари Харесай

Агнешко бутче с плънка от сирене и сушени домати

Вместо обичайното агнешко пробвайте този благоуханен и изискан вид, няма да съжалявате

Необходими Продукти

● агнешко бутче - към 2 кг до 2.3
● сирене - 50 г бяло
● сушени домати - 75 г
● чесън - 1 скилида, пресован + още цели 4 - 5 скилиди
● риган - 1 ч.л., изсъхнал
● маслини - 6 - 8 бр. черни Каламата
● розмарин - към 4 - 5 бр. клончета
● соев сос - 5 с.л.
● лимон - сок от 1 бр.
● червен пипер - за поръска
● черен пипер - за поръска
● сол - на усет
● зехтин - за готвене
● масло - 40 г

Гарнитура


● картофи
● зелен лук - наситнен
● джоджен
● мента - количеството е по желание

Начин на подготвяне

Агнешкото месо се почиства от всевъзможни мазнини там, където е допустимо. Измива се и се подсушава доста добре в домакинска хартия.

От по-дебелата му страна с изострен и тъничък нож се прави прорез да се образува джоб. Оставя се настрани.

В купа се смачква сиренето с вилица, прибавят се нарязаните сушени домати на ситно и пресован чесън. Разбърква се до паста. Добавя се се изсъхнал риган, черен пипер, сол и маслините, нарязани на ситно, посипва се струйка зехтин и цялата примес се разбърква и се напълва джоба на бутчето, а по-късно се завързва с домакинско въженце за готвене, с цел да се образува прекрасен пакет.

С изострен и тъничък нож се вършат дребни прорези от горната страна на месото и се поставят дребни скилиди чесън, може да се разрежат на две, в случай че са огромни, и иглички от розмарин. Правят се към 6-8 разреза. Посолява се със сол, черен пипер, червен пипер и се намазва от всички страни със зехтин.

Парчето месо се покрива с фолио и се оставя на студено за 30 мин., с цел да поеме ароматите. След нужното изстудяване се слага във фурната на 220 градуса за към 15 минути, с цел да се запечата от горната страна, понижава се температурата на 160 градуса, от горната страна се слагат части масло.

По време на печенето на агнешкото в купичка се смесва сок от 1 лимон и соев сос и се намазва месото с четка през 30 мин.

Пече се за към 60-80 мин.

След нужното време на печене фурната се изключва и месото се завива доста компактно в алуминиево фолио и се оставя в горещата фурна без температура за още 30 мин. След като е изцяло готово, се изважда от тавичката.

Гарнитура: В същата лой се прибавят картофи, количеството е по желание, нарязани на огромни кубчета, наситнен свеж джоджен, няколко стръка наситнена мента, наситнен свеж зелен лук и се пече до подготвеност.

За положителното изпичане на агнешкия бут съм употребила термометър със сонда и вътрешната температура би трябвало да демонстрира към 80 до 90 градуса.

Агнешкото бутче с плънка от сирене и сушени домати е готово.

Инфо: Recipe30

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР