Владислав Иноземцев, руски икономист, социолог и политически деец, обявен през

...
Владислав Иноземцев, руски икономист, социолог и политически деец, обявен през
Коментари Харесай

Интервю | Системата в Русия може да оцелее само без Путин

Владислав Иноземцев, съветски икономист, социолог и политически деятел, разгласен през май т.г. за задграничен сътрудник от режима на Путин, в изявление за " Новая газета - Европа " Владислав Иноземцев, съветски икономист, социолог и политически деятел, разгласен през май т.г. за задграничен сътрудник от режима на Путин, в изявление за " Новая газета - Европа " " Въоръженият протест " на някогашния готвач Евгений Пригожин беше преустановен след договаряния, в които съгласно публични източници Александър Лукашенко е работил като медиатор, а ЧВК " Вагнер " се съгласи да не отива в Москва. Защо този " бунт " стана вероятен?
Путин прекомерно дълго се занимаваше с отрицателна селекция и поставяше на значими места безусловно некомпетентни и несъответстващи хора. И казаното от Пригожин за Шойгу и Министерството на защитата е правилно - мащабът на идиотизма и безумието надвиши всички възможни граници. Всичко, което направи Путин в тази война, се провали и на този декор вагнеровците изглеждаха като най-боеспособната част. Опитите да бъдат спрени и сложени под командването на Шойгу няма по какъв начин да не провокират ответна реакция. Пригожин разбра, че се пробват да го лишат от личната му тайфа и идващото нещо ще е най-вероятно животът му . Той нямаше път обратно, тъй като борбата беше стигнала доста надалеч.
Кой пръв стартира борбата? Шойгу, когато изиска да трансферира вагнеровците под свое командване, или Пригожин, когато стартира да желае снаряди и да омаловажава Министерството на защитата?
Разбира се, Пригожин я стартира, и то доста от дълго време, още предходната година. Той непрестанно показваше неодобрение от военните, доставките, командването и така нататък По принцип Пригожин, откакто набра това безумно количество пандизчии, се почувства като специфична мощ.
Но за какво му беше разрешено да продължи с офанзивите си толкоз дълго - към година?
Това е резултат от идиотското предпочитание на Путин да употребява всички, като ги настройва един против различен, без да отблъсква никого . Опитите му да не настрои никого против себе си доведоха до този резултат. И явно самият Путин беше неудовлетворен от Шойгу. Това, че не спря Пригожин преди година, е също толкоз неуместно от страна на Путин, колкото самото започване на войната в Украйна. Когато видиш, че ти скачат, когато към този момент те назовават дядка, а ти мълчиш и търпиш...
Реклама
Но цялата система беше доста недомислена. Путин държи в ръцете си, както самичък споделя, специфичните служби, сътрудници и така нататък Но основава едно такова поделение и не разполага с хора, които да са на една ръка разстояние от Пригожин, тъй че да го държат под надзор. Това е непростителен непрофесионализъм.
Путин прекомерно дълго се занимаваше с отрицателна селекция и поставяше на значими места безусловно некомпетентни и несъответстващи хора. Предвид всичко това за какво започнаха борба с Пригожин? Защо желаеха той да им даде " всичко, добито с непостижим труд "?
Поискаха го, тъй като нещата бяха отишли прекомерно надалеч. Доколкото се схваща от хронологията, Пригожин сподели, че Бахмут е високомерен, всички го поздравиха - и Путин, и Шойгу. Тогава той сподели: това е, тръгваме си отсам, ще продължим да решаваме дилемите си в Африка, няма да служим на никакъв Шойгу. И те, явно вярвайки, че в този момент стартира украинската контраатака, се сетиха, че е належащо да се обединят всички въоръжени сили и най-сетне да се реализира единение на командването.

Пригожин им отговори: вие сте никои за нас, ние си тръгваме. И тогава трябваше да се работи уверено. Според мен в този миг трябваше да се отстрани Пригожин, а не да се бомбардират войските му. Вижте, това е наемна войска, която се регистрира на един съответен човек. Този човек има политически упоритости, има послания и лични медии, които ги предават на цяла Русия. Ако подобен човек приготвя протест и това излезе нескрито, целият проблем ще се сведе до физическото унищожаване на водача на протеста. След това и самият протест се разпада. Представете си, че вагнеровците настъпват към Подмосковието и в същото време излиза известие, че Пригожин е погубен. Къде ще отидат по-късно? За какво?
А можеха да го лишат от пари - на тези наемници би трябвало да им се заплаща, другояче за какво ще умират за него?
Те имаха три дни до Москва. И можеха добре да грабят по пътя. Не, парите му към този момент са позабравена тематика. В пет къщи в " Рубльовка " (престижен жилищен регион в западните околности на Москва - бел. ред.) ще намерят повече, в сравнение с бяха открити при обиските на офиса и колите му в Санкт Петербург.
Реклама
Въпросът не е за парите, а за това има ли звена в страната, способни да стрелят по вагнеровците. Психологически това е най-важният миг. Защото за военните, каквото и да се приказва, те са били другари, сътрудници, воювали са един до друг година и половина, това е огромно тестване. Освен това, в случай че някоя част от наборниците в Тула бъде хвърлена против тях, вагнеровците просто ще го убият. С дребни загуби за себе си най-вероятно. Тоест против бойците на Пригожин трябват същински командоси с добра мотивация, с действително възнаграждение. И съгласно мен не Шойгу би трябвало да ги изпраща. Защото дискредитирането на този човек към този момент е достигнало непостижими размери.
Все отново 25 хиляди главорези против цялата държавна машина - доста ли са в действителност?
Доста е, в случай че всички се съберат на входа на Москва. Това е прилична войска. Но в случай че те се простират от Ростов, какъв брой от тях ще стигнат до Москва? Ясно е, че популацията в нито един град не се съпротивлява. Но във всеки град, с цел да го контролирате по някакъв метод, е належащо да оставите избран брой въоръжени хора. И по какъв начин да стигнат до Москва, без да губят сили по пътя? Освен това Министерството на защитата може да трансферира 20 - 30 хиляди души от украинския фронт и просто да прекъсне връзките на вагнеровците, да разбие групата им на няколко елементи. Не съм експерт по военна тактичност и тактика, само че не разбирам по какъв начин войска от 600 - 700 хиляди души може да разреши бунт от двайсет хиляди души.
Сега украинците би трябвало доста бързо, доста коренно да пробият разпадащата се съветска защита в стратегически региони. Какви са вероятностите пред Путин? Същият ли е той в този момент - по-късно, което се случи?
Не, днешният Путин към този момент не е Путин. Путин завърши в петък. Той просто избяга. Шойгу, Патрушев (секретар на Съвета за сигурност - бел. ред.) - всички се скриха и мълчаха. Пригожин имаше варианти. Той можеше да стигне до Москва и тогава хората, които залегнаха при Каширското шосе в камуфлаж, трябваше да му се предадат без никаква заповед. Защото не е ясно кой ги командва. Вагнеровците просто щяха да стигнат до Кремъл. Пригожин имаше 10-15% късмет да вземе властта, не изключвам това.

Можеше да откри някой военачалник и да разгласи го за министър на защитата. Отива с него при Мишустин (министър-председател на Русия - бел. ред.) и споделя: ето го новия ни министър на защитата, а вие продължавайте да вършиме това, което правехте. Можеше да завладее и системата на ръководство. Нашите хора са много гъвкави. Веднага ще дойдат някои чиновници в министерствата да му предложат услугите си. Предприемачите ще се появят още по-бързо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР