Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна
Коментари Харесай

Захариева се срещна с президента на Того Фор Гнасингбе

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с президента на Тогоанската република Фор Есозимна Гнасингбе в границите на визитата си в африканската страна.

Захариева е в Того като съпредседател на Съвместния министерски съвет на Европейски Съюз и Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ), който се организира в четвъртък и в петък.

“Днес в Ломе дружно пишем нова глава от връзките сред Европейски Съюз и Африка. Благодаря на Того за това, че играе градивна и дейна роля в този развой, както и за отличната организация на форума ”, сподели Екатерина Захариева по отношение на идния старт през есента на договаряния за ново съглашение сред Европейски Съюз и АКТБ, което от 2020 година би трябвало да размени изтичащото Споразумение от Котону. Тя посочи, че за Европейски Съюз е доста значимо както партньорството с АКТБ, по този начин и с Африканския съюз, като и в двете организации Тогоанската република играе дейна роля. Захариева акцентира какъв брой е значимо да се притегли и частният бизнес в Европа в стратегиите за развиване на Африка в партньорство с Европейската капиталова банка, която към този момент е удостоверила своята ангажираност.

Българският първи посланик увери президента Гнасингбе, че Европейски Съюз ще е подготвен до края на Българското председателство с позициите си за договаряния за бъдещите връзки с АКТБ, тъй че договарянията за ново съглашение след 2020 година да могат да започват в края на август или началото на септември т.г.

“България гледа на страните в Африка южно от Сахара като на значими сътрудници и с множеството от тях е развила в продължение на десетилетия другарски връзки, които в този момент се опитваме за възстановим и развием ”, сподели още Захариева. Тя уточни и предпочитаните браншове, в които българският бизнес може да взе участие - минното дело, производството на медикаменти за хуманната и ветеринарната медицина, високите технологии, професионалното образование, земеделието, производството на храни и енергетиката. Членството на България в Европейски Съюз дава отличен достъп на африканските артикули и до трети пазари в Съюза.

“Досега Того се фокусираше главно върху няколко страни като бизнес сътрудници - главно Франция и Германия. Трябва обаче да разтеглим този небосвод ”, сподели президентът Фор Гнасингбе. Той даде обещание да разиска с държавното управление опциите за образуване на бизнесфорум с присъединяване на европейски компании от България и Централна и Източна Европа.

Президентът Фор Гнасингбе даде висока оценка на дългогодишната ангажираност на България в Африка в образованието на експерти, в строителството на инфраструктурни обекти и помощта за развиване на индустрията. “Единственият метод да се подсигурява добавена стойност в стопанските системи в Африка е да се създаде произвеждане на подготвени артикули, освен рандеман и експорт на първични материали. Того да вземем за пример е 19-а в света по рандеман на фосфати, само че от 1960 година до момента не е основан цех за торове ”, даде образец президентът на Того. Министър Захариева го поддържа, че същият метод би трябвало да има и в хранителната-вкусовата индустрия: да се залага на производството на подготвени артикули, а освен на износа на първични материали.

Като различен значителен проблем президентът Гнасингбе посочи неналичието на връзка сред образованието и потребностите на бизнеса.

Министър Захариева го предложения да обмисли възобновяване на стипендии за образование на африкански студенти в България, като страната ни има дълъг опит - изключително в земеделието и техническото обучение. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР