Витамините предизвикват асоциации с полезни вещества, важни за функционирането на

...
Витамините предизвикват асоциации с полезни вещества, важни за функционирането на
Коментари Харесай

Най-малко познатите витамини и тяхната важна роля

Витамините провокират асоциации с потребни субстанции, значими за действието на организма.

Дефиниране на понятието витамин

Витамините са органични съединения, които се явяват едно от главните хранителни субстанции, набавяни от тялото посредством храната. Те подкрепят естествените процеси в организма, задействат доста ензими и вземат участие в стотици процеси в тялото. Затова ги дефинират като биологични катализатори и помощни субстанции с роля в биохимичните процеси. Съдържат се в растенията и се синтезират от чревните бактерии.

Първият витамин е В1, а по-късно се появяват и останалите, които са известни на всеки. Общият им брой е 13 и 8 са група В. Има обаче и субстанции, причислявани към групата на витамините, които не са необятно известни, не са добре проучени и единствено експертите са наясно с същинската им природа. Нуждата от информация за тях идва от обстоятелството, че в действителност имат значима роля за процесите в организма, както и останалите необятно известни витамини.

Малко известни витамини с значима роля за организма

Витамин В15

Названието заблуждава, че това е един от витамините от група В. С това наименование обаче е известна пангамовата киселина, пангамат и наименованието витамин В15 не е вярно. В Канада пангамовата киселина не се счита за витамин. Независимо от това по какъв начин се приема, тя има роля за предотвратяване от сърдечно-съдови болести и рак.

Витамин U

Още един витамин, който не е тъкмо витамин. Това е мравчена киселина. Съдържа се в зелето и други зелени зеленчуци. Нейната роля е главно за здравето на храносмилателната система. Намалява риска от язва на стомаха.

Витамин Р

 Неизвестни Витамини

Под това наименование се крие биофлавоноид, който се намира в растенията. Биофлавоноидите са общо над 3 хиляди при растенията. В плодовете и зеленчуците най-често се срещат хесперидин и нарингин. Витамин Р е потребен за укрепване на капилярите.

Витамин В17

Така се назовава лаетрилът, противоречиво вещество при лекуване на рак. В тялото витамин В17 се разпада до цианид, който е мощно токсичен. На това му свойство се приписва способността да убива раковите кафези. Лаертилът в научните среди не се приема за витамин.

Витамин F

Това наименование посочва линоловата киселина, която е съществена мастна киселина в полиненаситени мазнини като слънчогледа и слънчогледовото масло. Витамин F е значим съставен елемент в диетите, само че не е витамин в същинския смисъл на думата.

Витамин Т

 Най-малко познатите витамини и тяхната значима роля

Веществото торулитин се подвизава под името витамин Т, без да е типичен витамин. Ако въпреки всичко си служим с названието витамин за него, то това е доста необичаен витамин, за който не се знае съвсем нищо. Приема се, че усъвършенства паметта, т.е. има връзка с мозъчната активност, укрепва алените кръвни кафези и взе участие в коагулацията на белите кръвни кафези. Дава сила на тялото и е идеалният претендент за поддържане на здравословен тестостерон при мъжете. Приема се, че има роля за битка с анемията и хемофилията.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР