Високопоставен политически лидер на Хамас и най-малко двама военни командири

...
Високопоставен политически лидер на Хамас и най-малко двама военни командири
Коментари Харесай

Убийството на лидер на Хамас в Бейрут повишава риска от разрастване на войната в Газа

Високопоставен политически водач на " Хамас " и минимум двама военни командири на палестинската формация бяха убити при детонация в Бейрут - нахлуване, за което " Хамас " и Ливан упрекват израелски безпилотен аероплан. От военната формация потвърдиха, че Салех ал-Арури, заместител политически водач, е измежду седемте членове на групировката, убити при гърмежа във вторник в един от офисите ѝ. Военните командири Самир Фенди и Аззам ал-Акра също са починали.

Ливанските държавни медии настояват, че израелски безпилотен аероплан е блъснал офиса на " Хамас " в квартал Дахия в южната част на Бейрут - цитадела на авторитетното ливанско придвижване " Хизбула ", защото в постройката се е провеждала среща на палестинските фракции. Ливанският министър-председател Наджиб Микати осъди удара и го назова " ново израелско закононарушение ".

От " Хамас " обявиха, че Израел " носи отговорност за следствията от него ", оповестява Financial Times.
Реклама
Ако това се удостовери, ще е първата целенасочена офанзива на Израел против водач на " Хамас " отвън палестинските територии след смъртоносната офанзива на военната формация против Южен Израел на 7 октомври. Израел не разяснява незабавно хипотетичния удар с дрон. Обикновено страната нито удостоверява, нито отхвърля обвиняванията, че е направила ликвидиране. Рисковете Ударът и гибелта на Арури и другите членове на " Хамас " рискуват да предизвикат нова ескалация сред подкрепяната от Иран " Хизбула " и Израел, които от 7 октомври насам съвсем всеки ден се обстрелват взаимно.

" Хизбула " съобщи, че това е " съществено нахлуване против Ливан ", и убийствата " няма да останат без отговор или наказване ". Групировката разгласи, че е " с пръст на спусъка ". Ветеран в " Хамас ", Арури е помагал за основаването на военното крило на групировката в окупирания Западен бряг. Той е имал тесни връзки с " Хизбула ".

" Убийството на Арури в сърцето на зоната на " Хизбула " в Бейрут е оскърбление и огромно тестване за " Хизбула ", съобщи пред английското издание Емил Хокайем, шеф по районната сигурност в Международния институт за стратегически проучвания.

Атаката в Бейрут ще укрепи опасенията, че тази война рискува да разгори по-голям пожар, който да притегли подкрепяни от Иран групировки в целия Близък изток. Основното терзание е обвързвано с експлоадирането на огромен спор сред Израел и " Хизбула ", които през 2006 година водиха 34-дневна война.
Реклама
Граничните конфликти сред " Хизбула " и израелските сили бяха лимитирани в границите на контрактуваните червени линии, само че дипломатите предизвестяват, че една неточност или недомислие може да докара до разширение на спора.

Въпреки че израелското държавно управление не е поело отговорност за удара, неговите водачи и ръководители на службите за сигурност обявиха, че след нападението от 7 октомври нито един водач на " Хамас " няма да бъде в сигурност както в палестинските територии, по този начин и отвън тях. Арури е най-високопоставеният член на " Хамас ", който е погубен от началото на войната.

Марк Регев, консултант на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, съобщи пред MSNBC, че Израел не е поел отговорност, само че " който и да го е направил, би трябвало да е ясно: това не беше офанзива против ливанската страна ". " Който и да го е направил, той е нанесъл хирургически удар по управлението на " Хамас " ", сподели още Регев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР