Вирус на котешка имунна недостатъчност или котешки СПИН, е вирус,

...
Вирус на котешка имунна недостатъчност или котешки СПИН, е вирус,
Коментари Харесай

Kотешки имунодефицитен вирус

Вирус на котешка имунна непълнота или котешки СПИН, е вирус, срещащ се при котките и атакуващ имунната им система. Заразените домашни любимци са податливи на инфекции и заболявания.

Вирусът може да прогресира до имунодефицит или СПИН, като това може да се случи години след инфектирането. Затова е нужно стопаните на домашни любимци да имат информация за същността и признаците на заболяването.

Начин на заразяване с котешки имунодефицитен вирус

Най-често срещаният метод на заразяване с котешки СПИН е посредством захапване, при което инфектирана котка предава вируса на хубавичко. По този причина нормално заболяването се популяризира повече измежду уличните котки, които стигат до сблъскване между тях. Домашни любимци може да се заразят, в случай че бъдат пускани на открито.

Друг метод е инфектирана майка да съобщи на дребните си вируса, въпреки че това се среща по-рядко. Възможни моменти за предаване на вируса са при бременността, раждането или кърменето.

Симптоми на котешкия имунодефицитен вирус

Тъй като вирусът визира имунната система, признаците се появяват след вторичната зараза. Някои признаци на котешки имунодефицитен вирус, които насочват към тази болест са:

- Треска

- Летаргия

- Възпалени лимфни възли

- Слюноотделяне

- Липса на вкус и отслабване

- Абсцеси

- Диария при котката

- Хронични инфекции

- Слабост

- Припадъци

- Лимфом или левкемия

 Kотешки имунодефицитен вирус

Етапи на развиване на котешкия имунодефицитен вирус

Остра фаза

Тази фаза настава след първичната зараза. Появява се заспалост, тресчица или инфектиране на лимфните възли. Етапът е от един до три месеца.

Латентна фаза

Латентната фаза е безсимптомна и може да продължи месеци до години. Много от инфектираните животни остават на тази фаза.

Котешки СПИН

При постигане на тази фаза котките стават имунокомпроментирани и са податливи на вторично заболяване. Случва се години след първичната зараза.

Терминална фаза

 Kотешки имунодефицитен вирус

Достигането на тази фаза е сигнал, че животът на котето е към своя край. То умира след два до три месеца.

Лечение на котешки имунодефицитен вирус

За страдание както при хората, и при котките лекуване на котешки имунодефицитен вирус няма. Съществуват обаче медикаменти, които дават опция инфектираното животно да продължи да живее. Лекарствата, пълноценната и уравновесена храна, както и постоянните визити при ветеринарен доктор могат да спрат прогресирането на вируса.

Продължителността на живота на инфектирана котка може да бъде изцяло естествен, само че съществуването на вирус ги прави по-податливи на котешки болести, като някои са с неприятна прогноза.

Ваксина против котешки имунодефицитен вирус

Съществува ваксина против тази болест при котките, само че имунизацията на котката не е сигурна на 100 %. Затова при развъждането на котка за домакински любим е нужно да се съблюдават и правила, включващи изолирането на домашния питомец от прикосновение с улични котки, които биха могли да я заразят.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР