Виртуозната цигуларка Албена Данаилова е първата жена-концертмайстор на новогодишния концерт

...
Виртуозната цигуларка Албена Данаилова е първата жена-концертмайстор на новогодишния концерт
Коментари Харесай

Албена Данаилова е концертмайстор в Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Виртуозната цигуларка Албена Данаилова е първата жена-концертмайстор на новогодишния концерт на Виенската филхармония, който се излъчва непосредствено в целия свят.

" В една от последните вечери във Виенската държавна опера мощният и благозвучен звук на цигуларката Албена Данаилова засенчи мелодиите на героя Родолфо в присъщата песен от " Бохеми " на Пучини. Между номерата тя повърхностно общуваше с сътрудниците си от оркестъра, преди да наклони лъка си и да насочи ансамбъла.

Беше просто още една нормална вечер. С изключение на това, че 48-годишната госпожа Данаилова е първата жена концертмайстор в историята на Виенската филхармония ", написа в своя публикация вестник " Ню Йорк таймс ", който обръща особено внимание на гения на българката.

Директорът на Виенската филхармония Даниел Фрошауер акцентира способността ѝ да показва страсти единствено в няколко ноти: " Нейното вибрато е доста интензивно и е изцяло уместно за операта. Често късите сола са най-трудни, тъй като човек разполага с доста малко време, с цел да улови настроението. " Фрошауер прибавя, че Данаилова не почива на лаврите си. Той особено похвали качеството на нейния тон. " Това е главното нещо за един концертмайстор ", споделя той. " Всичко останало може да се научи. "

Данаилова става първата жена концертмайстор на Виенската филхармония през 2011 година - три години откакто стартира като реализатор в оркестъра на Държавната опера. Данаилова поддържа претрупан график, включващ камерна музика и идни концерти под диригентството на Кирил Петренко и Херберт Бломстед.

За първи път във Виенската филхармония свирят дами музиканти през 1997 година и от този момент филхармонията постоянно прибавя дами към листата си (цигуларката Лара Кустрих и кларинетистката Андреа Гьотш са най-новите наети). В момента 24 от 145 членове на оркестъра са дами. В академията на оркестъра дамите заемат 8 от 13 места. Повечето оркестри в Европа и отвън нея към момента не са постигнали цялостно тъждество сред половете, отбелязва " Ню Йорк таймс ". Проучване измежду 129 обществено финансирани оркестъра, направено от Германския информативен музикален център през март 2021 година, демонстрира, че единствено 21.9% от позициите на концертмайстори в Германия са заемани от дами и че дамите реализатори съставляват общо под 40% от местата. В Съединените щати съотношението е по-високо - към 47%. Това демонстрира отчет от тази година на Лигата на американските оркестри, който изследва интервала от 2014 до 2023 година

Албена Данаилова през 2023 година имаше солов концерт в зала " България " с Варненската филхармония, когато извърши произведения от български композитори.

Българската виртуозна цигуларка стартира образованието си по цигулка като дете в София, България, където има мощна традиция за образование на солисти, само че по-малко инфраструктура за оркестров живот. " Научих доста еластичен, отворен метод на свирене в моята страна, тъй че посредством него да интегрирам разнообразни стилове ", споделя Данаилова пред " Ню Йорк Таймс ". " Но в никакъв случай не съм свирила в оркестър, тъй като бях прекомерно млада, а България няма такава традиция като в Германия или Австрия. "

Данаилова живее във Виена от 2008 година, като преди този момент свири в оркестъра на Баварската опера в Мюнхен и последователно си проправя път от втора цигулка до първа цигулка, а по-късно и до концертмайстор. От 2008 година е в щатния състав на Виенската филхармония, а от 2011 година е един от четиримата непрекъснати концертмайстори, като този пост за първи път в историята на оркестъра се заема от жена./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР