Вие не се справяте ! Вие сте просто облечен

...
 Вие не се справяте ! Вие сте просто облечен
Коментари Харесай

„Вие сте облечен във власт водопроводчик, хер Канцлер!“

„ Вие не се справяте! Вие сте просто облечен във власт водопроводчик, който няма визия по какъв начин би трябвало да се развива тази страна през идващите години. " Такива обидни думи бяха хвърлени с явен кеф от високата парламентарна естрада по адрес на немския канцлер Олаф Шолц (SPD) от главния му конкурент Фридрих Мерц, водач на опозиционния Християндемократически съюз (CDU).

В стените на немския Бундестаг на 28 ноември пристрастеностите кипяха с подобен интензитет, какъвто от дълго време не се беше виждал тук. Депутатите развълнувано разискаха държавното изказване, което канцлерът Шолц насочи към тях по отношение на ненадейно избухналата бюджетна рецесия в страната и появяването на дефицит от цели 60 милиарда евро във федералния бюджет.

Представителите на опозиционните партии не икономисаха сериозни изцепки във връзка провалената финансова политика на кабинета на министрите от „ светофарната коалиция “ и бяха извънредно прочувствени и безмилостни.

Кризата обаче не беше толкоз неочаквана. И не приказваме за финансова неточност в изчисленията – това са действителни пари, само че са със особено предопределение, държавен заем за задачата за превъзмогване на пандемията от коронавирус. Размерът му беше запазен за 2021 година въз основа на специфичен закон, само че тогава не беше употребен и се планираше да се употребява през идващите години.

Блокът ХДС/ХСС упрекна кабинета на Шолц в корист с тези средства за образуване на бюджета и по-късно заведе дело във Федералния парламентарен съд в Карлсруе. И по този начин съдът най-сетне на 15 ноември издаде неоправдателна присъда за държавното управление на „ светофара “ - то няма право да употребява 60 милиарда от антиковидния заем, доколкото той е целеви и не може да бъде включен в бюджета за финансиране на други негови пера, в частност, така наречен Фонд за климата и трансформацията (KTF).

Това опонира на друга конституционна наредба за така наречената „ спирачка на дълга “ (Schuldenbremse), която строго регламентира допустимите размери и реда за потребление на кредитни средства от държавното управление.

Както бе маркирано в медиите, „ присъдата на Карлсруе може да се заключи доста в резюме:правителството нелегално се опита да сътвори финансова възглавница, с цел да извърши личния си политически дневен ред “. Скандално!

В края на краищата, лъвският къс от тези пари към този момент е изхарчен не където би трябвало, в това число за поддържане на цените на силата. И в този момент кабинетът на Шолц освен ще би трябвало незабавно да откри решение по какъв начин да закърпи бюджета в сходство със закона. В резултат на правосъдната присъда се наложи преразглеждане на целия федерален бюджет на Германия за 2024 година

Авторът на правосъдния иск, а и в действителност подпалвачът на избухналата рецесия, Фридрих Мерц намерено победи - Шолц и неговите министри получиха толкоз мощен удар, че пристигна време да се приказва за неговата оставка. В оставащото време до края на годината е просто нереалистично да се откри такава голяма сума за федералния бюджет, без да се трансформират целите му.

И това е държавна рецесия - разбиране, изцяло извънредно за немското ухо. Хората тук са привикнали да приказват за държавни рецесии по отношение на другите страни - Италия, Гърция или, да речем, далечната Шри Ланка. Но в Германия?...

Решили обаче да не забавят темпото на сериозната офанзива против „ светофарната “ коалиция, християндемократите започнаха да приказват на всеослушание за държавната рецесия. Възторженият Мерц назова решението на Конституционния съд „ опустошително “, „ историческо “ и „ повратна точка “.

Той беше още един от ръководителя на ппровинциалната парламентарна група на ХСС Александър Добринд, който сподели, че в този момент във връзка с обединението „ светофар “ има публично удостоверение, че нейната бюджетна политика е „ фриволна, противоконституционна и невалидна “.

В същото време християн - социалистът не пестеше образната тирада: „ Финансовата политика не може да бъде сменена от финансова акробатика “. И като цяло в този момент държавното управление му припомня за „ наркоман, сюрпризиран, до момента в който си купува следващата доза “.

Уебсайтът на парламентарната секта на ХДС/ХСС акцентира, че „ за първи път в историята федералният бюджет е разгласен за недействителен “. Консерваторите показаха, че KTF е типичен бюджет в сянка, който се употребява за заобикаляне на „ дълговата спирачка “ върху осъществяването на постоянния годишен федерален бюджет.

И защото построяването на KTF през последните години е в несъгласие с конституцията, правосъдното решение в Карлсруе в действителност не разрешава този фонд. Тоест фракцията на ХДС/ХСС всъщност упрекна държавното управление на Шолц във финансови операции. По думите на Мерц, присъдата има „ доста надалеч отиващи последствия “, тъй като значи „ края на всички сенчести бюджети, финансирани посредством дълг “.

Лидерът на баварския ХСС Маркус Зьодер също акцентира с всички сили на тематиката. Още преди срещата в Бундестага той стартира да приказва за осъществяване на предварителни парламентарни избори. Коалицията „ светофар “ би трябвало да сложи пред немския народ въпроса за избор на доверие в себе си “, написа Зьодер в обществената си мрежа „ X “ (Twitter).

И даже беше пределно съответен: споделят, че най-хубавото време за това е 9 юни 2024 година, когато ще са новите избори за Европейски парламент и двете неща елементарно могат да се съчетаят.

Призив в същия дух пристигна и от десния фланг - от ръководителя на „ Алтернатива за Германия “ (AfD) Алис Вайдел: „ В актуалната обстановка жителите чакаха от Вас, господин Шолц, не Вашето изказване на държавното управление, а Вашата оставка. ”

Разбирайки авансово неизбежността на сходни офанзиви, ръководещата коалиция се опита да смекчи обстановката незабавно след новината от Карлсруе. Като начало Министерството на финансите на Германия подреди да бъдат замразени съвсем всички неизразходвани бюджетни средства към всички министерства и ведомства. Единствените изключения бяха разноските за поддържане на действието на конституционните органи.

А ден преди речта на канцлера пред Народното събрание, държавното управление неотложно одобри план за спомагателен бюджет за 2023 година Това беше значимо за правно застраховане на заеми на обща стойност към 45 милиарда евро, които към този момент бяха изразходвани за поддържане на цените на силата (43,2 милиарда) и за поддръжка на жертвите на наводненията (1,6 милиарда).

И най-важното: беше решено да се желае от Бундестага анулиране на „ спирачката на дълга “, за което да се изиска от депутатите да разгласят изключително състояние за цялата 2023 година, действително постфактум. В основата са военните спорове в Украйна и Близкия изток и обвързвания с тях „ енергиен ценови потрес “, както и голямото задължение върху стопанската система заради притока на бежанци.

И това стана главната задача на Шолц, би трябвало да се признае, че е много реалистична поради настоящето нареждане на гласовете в Бундестага. В идеалния случай в кабинета на „ светофара “ мнозина мечтаят да реализират в бъдеще цялостното унищожаване на „ спирачката на дълга “ посредством изменение на конституцията на Германия.

Опитвайки се да убеди депутатите, канцлерът акцентира, че федералното държавно управление е изправено пред провокации, пред които Германия „ в никакъв случай не се е изправяла в толкоз съсредоточена и тежка форма “. Сега, след решението на съда, се появи „ нова действителност “, която „ затруднява постигането на значими и към момента споделени цели за страната ни “.

В същото време Шолц се опита да успокои германците: настоящите разноски на страната - пенсии, детски надбавки, жилища и други обществени заплащания - не са застрашени, защото съдът разгласи не целия бюджет за противозаконен, а единствено част от него.

Става дума единствено за тези средства, които е планувано да се употребяват за вложения в развиването на страната. Но държавното управление не желае да се откаже от сходни проекти, изключително откакто в този момент Съединени американски щати и Франция, Китай и Япония вършат огромни инжекции от бюджетни средства в стопанските системи си, напомни канцлерът.

Отделно той засегна въпроса с Украйна, чиято поддръжка изсмуква големи бюджетни средства. Но тук Шолц към момента не се смущава от нищо: тази поддръжка няма да спре „ при никакви условия “, защото съгласно него тя има „ екзистенциално значение “ освен за Германия, само че и за цяла Европа.

Усилията на Шолц не бяха напразни - причините му имаха известно влияние и депутатите взеха решение да продължат дебата за бюджета. В същото време обаче има един незабравим миг: в случай че Народното събрание се съобрази с кабинета и разгласи 2023 година за изключителна година, то такова изключително състояние ще стане четвърто по ред.

Все още не е ясно по кое време тъкмо ще бъде признат бюджетът за идната година. Консерваторите обаче предизвестиха, че няма да разрешат цялостното унищожаване на дълговата спирачка. Вярно, те към момента не са почнали да разклащат обстановката в допълнение. Но по думите на Мерц, Германия би трябвало да даде образец за финансова дисциплинираност в Европейски Съюз и еврозоната; в случай че не го направи, това би заплашило стабилността на целия европейски валутен съюз.

Лидерът на блока ХДС/ХСС счита, че главният проблем на " светофарната " коалиция е, че тя сплотява сили с прекомерно разнообразни политически позиции: либералите са изрично срещу повишението на налозите, " зелените " желаят пари за климатичните си планове, а социалдемократите желаят да запазят всички детайли на обществените страни. Но от кое място да вземем парите за всичко това не е ясно.

Мерц разгласи готовността на алианса ХДС/ХСС да помогне на настоящия министерски кабинет в тези инициативи, които счита за верни. Но не пропусна да заплаши, обръщайки се към Шолц, че в случай че се наложи, консервативният блок ще способства за това „ този призрачен сън с вашето държавно управление да завърши допустимо най-бързо “.

Християндемократите към този момент намекнаха за нови правосъдни каузи. Те знаят за друга „ слабост “ на федералното държавно управление – Фондът за икономическа стабилизация (WSF), по-известен като „ двойните дами “, който е проведен сходно на фонда KTF и на процедура също е „ бюджет в сянка “, т.е. е още веднъж противоконституционен.

Някои анализатори дефинираха цялата тази обстановка като начало на предизборна борба за поста на предстоящ канцлер. Така ли е? Може би е рано да се приказва за това. Мерц е умел политик и надали ще допусне провал. Дори при всички сериозни офанзиви срещу„ светофарната “ коалиция, силата им към момента не е задоволителна, с цел да провокира радикални политически промени в формален Берлин.

Както вярно означи пресата, „ позицията на Шолц е разтърсена, само че обединението му към момента се държи дружно “ и не си коства да се чака промяна на държавното управление в близко бъдеще. Въпреки че не могат да се подценен обособени сигнали от консерваторите, които загатват, че даже преди обичайните федерални избори през 2025 година те няма да са срещу да вземат участие в ръководещата коалиция със СДПГ, заменяйки другите участници на „ светофара “, които губят известност.

От друга страна, скептиците акцентират: каква ти тук нова коалиция, в случай че поддръжката на социалдемократите през днешния ден, по данни на социолозите, не надвишава 15-16% от електората, до момента в който ХДС/ХСС има двойно повече и е води с 30% в социологическите изследвания на публично мнение.

От партийна позиция такова „ младше партньорство “ за консерваторите би било неуместно. И ще се съгласи ли Шолц с това? Политиците в Германия наблюдават деликатно мисленето на жителите, а те напоследък са доста мобилни.

И даже при настоящето равнище на рейтинга на консерваторите, по-голямата част от популацията към момента не има вяра прекалено много, че ХДС/ХСС ще станат по-успешни антикризисни мениджъри от екипа на Шолц. По-специално това сподели скорошно изследване на берлинския институт Forsa, извършено в Германия по поръчка на медийната група RTL.

На въпроса „ Може ли ХДС/ХСС да се оправи с бюджетната рецесия по-добре от „ светофарната коалиция “? “, над половината от интервюираните (59%) са дали негативен отговор. Тези подозрения се споделят еднообразно от германците както в източната, по този начин и в западната част на Германия. Така че консерваторите имат основателна причина да не бързат да изоставен скамейката на критиците на кабинета Шолц и въобще да не бързат да подадат ръка на канцлера.

Междувременно Коледа към този момент наближава в Германия, само че германците се готвят да я честват доста по-скромно от преди. По данни на социолозите, заради инфлацията, нарасналите разноски за ток и парно и намаляването на покупателната дарба, потребителските настроения се трансформират доста.

Много бюргери взеха решение да спестят от коледни дарове. Така изследване на услугата „ Статиста “ /Statista/, която е профилирана в събирането и анализирането на потребителски данни, сподели, че единствено 36% от германците са подготвени да купуват дарове, както и преди. Останалите ще понижат в една или друга степен разноските си и ще се насочат към евтини покупки, а една пета от интервюираните признават, че подаръците биха били единствено за децата в фамилията.

И по този начин, падащ стандарт на живот на жителите, криза в стопанската система, тълпи от мигранти и провален федерален бюджет с незнайни вероятности - това е джентълменският комплект, с който държавното управление на " светофара " на канцлера Шолц навлиза в Коледа.

След като Мерц съпостави Шолц с „ водопроводчик с власт “, канцлерът умерено съобщи пред пресата, че изпитва огромно почитание към хората от тази специалност и даже се гордее, че е включен в техния кръг. Може би Мерц въпреки всичко е прав?

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР