Вестник Ню Йорк таймс снощи съобщи, че белгиецът Вим Франсен,

...
Вестник Ню Йорк таймс снощи съобщи, че белгиецът Вим Франсен,
Коментари Харесай

Ръководителят на службата на ЕК за хуманитарна помощ в Судан е бил прострелян в Хартум

Вестник " Ню Йорк таймс " нощес заяви, че белгиецът Вим Франсен, който е оглавява отдела за Судан към Главна дирекция на Европейска комисия „ Европейска гражданска отбрана и европейски интервенции за филантропична помощ “ (ECHO), е бил ранен по време на сражения в столицата Хартум.

 

" Мога да потвърдя, че е имало подобен злощастен случай ", съобщи говорителката пред публицисти в Брюксел, без да оповестява детайлности за положението на потърпевшия, нито за неговото местоположение. 

 

Европейска комисия съобщи, че в сега се правят оценка на място ограниченията за сигурност на чиновниците ѝ и че " към този момент " не е подхваната евакуация.

 

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи в понеделник, че посланикът на Европейски Съюз в Судан е бил " атакуван "  при различен случай.

 

Германското външно министерство през днешния ден заяви, че Берлин обмисля всички благоприятни условия за гарантиране на сигурността на немските жители в Судан.

" Предприемаме всички нужни ограничения в тази доста комплицирана обстановка ", съобщи представител на дипломатическото ведомство. Той добави, че Германия e сюрпризирана от интензивността на избухналите в събота боеве сред суданското държавно управление и паравоенни сили. 

 

Заради продължаващите сражения сега в столицата Хартум са спрели работа 39 от общо 59 лечебни заведения, които могат да обслужват пациенти, обявиха суданските здравни служби. Някои лечебни заведения са били бомбардирани, други са били щурмувани и разграбени.

 

През последните дни е била извършена евакуация на пациенти. Много лечебни заведения към този момент нямат електричество, медикаменти, питейна вода или храна. Засегнати са и детски лечебни заведения. 

 

Суданските паравоенни Сили за бърза поддръжка (СБП) обявиха, че ще реалокират в Хартум египетските военнослужещи, които при експлоадирането на боевете се намираха на летището в град Мерове, добавя Ройтерс. Съюз на българските писатели допълниха, че ще предадат военнослужещите на Кайро " незабавно щом обстановката разреши ". 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР