ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ е роден във Велико Търново на 8 март

...
ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ е роден във Велико Търново на 8 март
Коментари Харесай

Посланието на спектакъла трябва да стигне до всеки

ВЕСЕЛИН ВАСИЛЕВ е роден във Велико Търново на 8 март 1963 година Висшето си обучение е приключил във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ". До 1989 година е артист в Държавния куклен спектакъл в Шумен. От 1989 до 1995 година работи в ДКТ - Търговище, в ДКТ " Патиланчо " и в ДКТ " Васил Друмев ". На техните подиуми е изиграл над 50 функции. От 1995 година е артист в ДМТ " Константин Кисимов " във Велико Търново. През 1998 година основава в родния си град Куклен спектакъл " Весел ", в който към този момент 25 години е артист и негов шеф. Юбилеят на театъра бе отпразнуван през октомври, ноември и декември 2023 година с голям брой спектакли и специфични събития. /> - Господин Василев, към този момент 25 години, другояче казано - четвърт век, вашият куклен спектакъл радва дребни и огромни освен у нас, само че и в чужбина. Как успявате толкоз дълго да изпълнявате своята благородна задача, макар немалкото компликации, които би трябвало да преодолявате? И кои бяха най-сериозните?
- Добра професионална подготовка, висок аршин при асортимент на планове и на събития, устойчиви партньорства (с Художествена изложба " Борис Денев ", Фондация " Арт лято ", НЧ " Искра ", " ТАМ " в остарялата столица), дългогодишна работа с Община Велико Търново и Министерството на културата - всичко това е гаранция за триумф. Трудностите си остават наша загадка...
- Мисля, че умерено можем да назовем Театър " Весел " - Театър на колела. Пресмятали ли сте какъв брой километра сте минали до момента по пътищата у нас и по света?
- В рамките на България изминаваме приблизително годишно към 30 000 км. Или 750 000 км за четвърт век. Без да се броят множеството полети до разнообразни градове в Европа, Азия и Африка - дистанциите, прелетени във въздуха. И в духа на статистиката - всяка година изиграваме към 320-350 представления или над 8500 броя за 25 години.
- Едно от събитията по случай юбилея е изложбата, която подредихте пред Факултета по изобразително изкуство при ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ". От нея излиза наяве и че сте взели участие в над 80 фестивала на три континента! И постоянно се връщате с награди.
- Да, доста са фестивалните ни участия у нас и зад граница. Само фактът, че наш театър е подбран и включен в съответен интернационален сценичен конгрес, е към този момент премия за театъра ни. Понякога конкуренцията е голяма. Да изберат десетина спектакъла от 300-400, участващи в селекция, и наше зрелище да е измежду определените, е в действителност мотив за горделивост.
А по въпроса с премиите - те не са най-ценното за артиста. Най-голямата премия е оценката на публиката. Неслучайно на нашия фестивал във Велико Търново връчваме един единствен приз - Награда на публиката. А другояче театърът ни е почетен с Награда на фестивала в Мостар, Босна и Херцеговина (2023); Награда " Култура " във Велико Търново (2022); Награда за най-хубав театър в Астана, Казахстан (2017); Награда за най-хубав театър в Кучинг, Малайзия (2015); в Банкок, Тайланд (2014) и в Кишинев, Молдова (2014); Награда за актьорски дует в Москва, Русия (2013) и Награда за актьорски отбор в Ямбол (2013); Награда за постановка в Сибиу, Румъния (2013); Награда на спонсора на фестивала в Омск, Русия (2013); Награда за разпространяване на универсалните културни полезности в Галац, Румъния (2010) и Специалната премия на журито в Шанхай, Китай (2010); Награда за най-хубав автентичен театър в Букурещ, Румъния (2009) и в Прага, Чехия (2007).
- Зная, че изключително се гордеете с плана " Съботни спектакли за фамилна аудитория ", който към този момент 10 години сполучливо осъществявате. Чрез размяната на гостувания с сътрудници от цялата страна успявате да запознаете търновската аудитория и с създатели от други театри, и да обогатявате театралния плакат в остарялата столица.
- Идеята беше подкрепена от Община Велико Търново. Този план дава опция на театралната аудитория да се запознае със стилистиката и творчеството на най-хубавите театри у нас. Защото всеки спектакъл има собствен личен почерк и това благосъстояние от представления прави нашия плакат извънредно разнороден и стойностен. Често са ми задавали въпроса по отношение на конкуренцията... Не ме ли тормози фактът, че посредством този план си я " предизвиквам " самичък. И отговорът ми постоянно е бил негативен, тъй като спектаклите на Театър " Весел " имат своя лична визия и качества. А срещата с надарени сътрудници постоянно е празник за екипа на нашия спектакъл и за нашата аудитория.
- Вярвам, че с Международния сценичен фестивал " Лято, кукли и другари " сте спечелили доста задгранични другари на Велико Търново и на българското изкуство. Защото по Ваша покана в града са играли трупи от близки и далечни страни.
- Кукленият спектакъл, с помощта на своите необятни изразни средства, от дълго време е част от международното театрално изкуство. Международният фестивал " Лято, кукли и другари " е единственият професионален сценичен конгрес, който се организира в остарялата столица от няколко години. Уникалният му формат дава опция на жителите и гостите на града да имат своите срещи освен със спектакли от България и чужбина. Любителите на кукленото театрално изкуство могат да се насладят на театрални изложения, на министър председатели на книги с драматургични текстове, представяни от техните създатели, на концерти. А театралните обединения от чужбина стават от ден на ден заради известността на фестивала и уникалността на местоположението, където се организират събитията - в сърцето на остарелия град. Испания, Италия, Португалия, Турция, Естония, Норвегия, Русия, Румъния - това са единствено част от страните, чиито театрали са играли на нашия фестивал.
- Създали сте специфични спектакли, които учат децата на потребни привички, възпитават ги освен да схващат и обичат театралното изкуство, само че им дават познания и поучения, използвани в живота и в връзките посред им.
- Да, това е част от задачата на кукления спектакъл - освен да развлича, само че и да възпитава. В репертоара на Театър " Весел " има заглавия, които са тематично свързани с избран проблем, с съответна житейска обстановка, и спектакълът със силата на художественото влияние стига до някое от вероятните решения. За страдание част от актуалните настройки във връзка с театралните изкуства е схващането, че артистът на сцената само и единствено забавлява. В този подтекст е забавна реакцията на публиката преди всяко показване на последния ни театър " Русалка " по " Легенда за Лорелай ". Тогава споделям, че това е една тъжна история, която може да ги разплаче. Обикновено децата са сюрпризирани...
- Обикаляте неуморно дребни обитаеми места, може би сте играли и пред деца, които в никакъв случай не са виждали спектакъл и артисти онлайн. Имате ли преживелица, история, диалог, който се е запечатал в съзнанието Ви или надълбоко Ви е впечатлил, трогнал?
- Играли сме на площад в Палма де Майорка пред 2000 фенове, играли сме и пред 5 деца в селце от региона. Емоцията, силата и уважението към публиката са идентични - посланието на спектакъла би трябвало да доближи до всеки фен. Това е професионално и отговорно. А срещите и диалозите са стотици... Сещам се за първите ни спектакли в Испания, където играем на испански. Обикновено публиката възторжено ни приветства, след спектакъла фенове се качват на сцената и интензивно стартират да ни приказват. Огромна е тяхната изненада, когато споделям на британски език, че не приказваме испански, само че особено сме научили текста на техния език.
- Без поддръжката на правилни другари и хора, които правят оценка Вашите старания и достижения, надали бихте се справили толкоз години. Защото изкуството е приятност и наслаждение, само че изисква и значително средства...
- Често ми се постанова да изяснявам, че за 25 години от съществуването на Театър " Весел " това е единственото ми професионално занятие. Резултатът е налице: спектакли на театъра са взели участие в над 80 театрални форума на три континента - в България, Чехия, Испания, Австрия, Малайзия, Словения, Румъния, Китай, Русия, Сърбия, Полша, Молдова, Тайланд, Мароко, Армения, Казахстан, Италия, Република Сръбска, Турция, Босна и Херцеговина. Проекти на театъра са осъществени с поддръжката на Община Велико Търново, Министерството на културата, Националния фонд " Култура ", РРЦК " Фабриката ", Швейцарската културна стратегия в България. Някои от спектаклите на Театър " Весел " се играят на съветски, испански, британски, румънски и турски език. Повече от 10 години продължава планът " Съботни спектакли за фамилна аудитория " с дейната поддръжка на Община Велико Търново на сцената на читалище " Искра ". От 2019 година Театър " Весел " е хазаин и уредник на Международния сценичен фестивал " Лято, кукли и другари " във Велико Търново, както и селекционер на Международния куклен фестивал " Рачо и Дешка " в Габрово.
- Какви са акцентите за Театър " Весел " през новия сценичен сезон?
- Не обичам да приказвам за бъдещи проекти. Надявам се, че ще продължи планът " Съботни спектакли за фамилна аудитория ". Скоро ще започне  селекцията за следващото издание на Международния сценичен фестивал " Лято, кукли и другари ". Предстои подготовка за участия в няколко интернационалните фестивала у нас и в чужбина. И, несъмнено - вълнуващи срещи с обичаната ни аудитория в България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР