Велико Търново. Тържествена сесия, макар и онлайн, проведе по традиция

...
Велико Търново. Тържествена сесия, макар и онлайн, проведе по традиция
Коментари Харесай

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Великотърновци са доказали, че изпитанията на времето само са ги правили по-силни

Велико Търново. Тържествена сесия, въпреки и онлайн, организира по традиция Общинския съвет по случай Празника на града – 22 март. На нея бяха връчени званието „ Почетен жител “ и Наградата „ Велико Търново “ за 2021 година, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново . С първото отличие бяха удостоени проф. проф. Милко Палангурски – историк, учител и държавник, както и на 37 български офицери, родени във Велико Търново и създадени в генералско звание до 1945 година. Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов разгласи, че Общината ще намери наследниците на генералите и те ще получат уверение за присъденото звание.

„ Не мога да си показва, че мога да се събудя в различен град, в който няма да виждам заран от терасата си обгърнатия в мъгла Царевец, кубетата на Катедралата и вдигнатите ръце на Патриарх Евтимий пред Университета. Тук съм и поради любовта ми към историята, поради моят университет, който ми е дал всичко, поради града, който ме е приел за жител още по тоталитарно време и не мога да си показва, че бих могъл да направя каквато и да е стъпка някъде другаде “, сподели проф. Палангурски и благодари на локалните управляващи, на сътрудниците си, на обществото и на фамилията си.

Днес бяха гласувани и номинациите за премията „ Велико Търново ”, с която през 2021-а бяха удостоени археологът и шеф на Регионалния исторически музей доктор Иван Църов и композиторът и пианист Живко Петров. Доц. Иван Църов благодари на всички свои сътрудници, с които дружно стопанисват музейните обекти в община Велико Търново, а създателят Живко Петров съобщи, че за носителството на премията е „ чест и привилегия “ за него.

На церемонията бяха излъчени и видео обръщения на кметове на побратимени с Велико Търново градове, в които те насочиха своите поздрави към жителите и пожелания за разцвет и благоденствие.

„ Празникът на Велико Търново символизира цялостния общобългарски напредък. Днес, поради епидемията, празникът ни още веднъж е по-различен. Днес би трябвало да сме смирени, тъй като сме в най-голямата борба на човечеството след Втората международна война. Затова е значимо да създадем цивилизационния избор – избираме здравето, с цел да дойдат тези положителни времена, в които ще честваме дружно. Днес желая да благодаря и да се поклоня пред лекарите и медицинските чиновници, които избавят стотици животи. Нека разсъдъкът ни сплоти и бъдем виновни. Великотърновци са потвърдили, че тестванията на времето единствено са ги правили по-силни. Честит празник, великотърновци, бъдете здрави и се пазете “, с тези думи кметът Даниел Панов се обърна към жителите.

В 12.00 часа на обяд всеки ден до Възкресение Христово камбаните на Царевец ще поздравяват жителите на града като бият по 33 пъти. Инициативата се осъществя за втора поредна година с помощта на Великотърновската митрополия и на Община Велико Търново.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР